Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Polievanie v horúčavách

rss

Už dlhšiu dobu nás trápia tropické horúčavy. Teplo je nie len nám, ale aj rastlinám v záhrade (tipy a triky pre vašu záhradu nájdete na www.mojazahradka.sk). Rastliny tiež potrebujú vyššiu dávku vody, no musíme si dávať pozor, aby sme zalievaním rastlinám viac neuškodili ako pomohli.

Nešetrite vodou

Pri polievaní sa voda musí dostať aj do najspodnejších častí pôdu, aby sme posilnili korene a tie neskôr ľahšie prečkajú obdobie bez dažďov.

Vodu potrebujeme dostať až do hĺbky 15-30cm. Aby sme toto zvládli, 1m štvorcový musíme zavlažiť 15-30-tili litrami vody. Nezalievame každý deň, ale s odstupom niekoľkých dní.

Rastlinky v kvetináčoch potrebujú viacej vody, ako v záhrade. Ideálne je polievať ich skoro ráno, keď ešte nie je také teplo a následne aj večer, keď už slnko zájde. Rovnako zalievame aj čerstvo nasadené rastliny, ktoré potrebujú viac vody.

Kyprením ušetríte

Aby ste mohli zväčšiť rozstupy medzi zálievkami a tým ušetriť za vodu, pravidelne kyprite pôdu.  V záhradníctve platí pravidlo, že jedno kyprenie ušetrí dve zálievky.  Pri kyprení pôdy prerušíte kapiláry, a teda zabránite rýchlemu odparovaniu vody.

Automatické zavlažovanie

V prípade nutnosti zavlažovať väčšiu plochu, mali by sme pouvažovať  nad automatickým zavlažovaním.  Nie len že nám umelé zavlažovanie ušetrí čas, ale zabezpečí prísun vody aj v časoch, keď sa o zavlažovanie nemôžeme starať.

Tepelný šok

Ak teplomilnú rastlinu počas horúčav polejete studenou vodou, utrpí tepelný šok – spomalí sa jej vývin.

Aby sme mohli poriadne zaliať rastliny, potrebujeme prispôsobiť teplotu vody, ktorá by mala byť o pár stupňov teplejšia ako je pôda.  Maximálna teplota by mala byť 35°C, pretože v rastlinnom organizme sa nachádzajú bielkoviny, ktoré neznesú vyššiu teplotu.

Najvhodnejšie je ráno

Ráno je najvhodnejšia časť na polievanie. Rastliny aj pôda sú ešte relatívne chladné. Ak vám polievanie ráno nevyhovuje, môžete to odložiť na večer.  V prípade, že budete rastliny polievať večer, nechajte cez deň vodu ohriať.

S vodou to netreba preháňať, aby sa na rastlinách nerozšírila pleseň. Pleseň sivá sa môže rozšíriť na jahody, pleseň cibuľová a zemiaková na paradajky.  V týchto prípadoch je lepšie si ráno privstať a popolievať  ich. 

Ak sú chladnejšie dni, polievať môžeme aj počas doobedia.  Musíme si však dať pozor, aby sme nepoliali kvety. Znížili by sme tým kvalitu peľu a znemožnili následné opelenie.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz