Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Pekanové orechy - to pravé orechové pre vaše zdravie

rss

Pekanové orechy sú tvarom podobné vlašským orechom, ich chuť je ale oveľa sladšia a jemnejšia.  Obsahujú veľa zdraviu prospešných živín, minerálov a vitamínov potrebných pre optimálne zdravie.

Jadrá týchto orechov sú pri raste ukryté v šupke. Pekanový orech je po vylúpnutí oválny, 3-6 cm dlhý. Plody týchto orechov pochádzajú zo stromu orechovca pekanového. Tento strom prirodzene rastie v juhovýchodnej Amerike. Domorodé kmene tohto územia využívali jeho pozitívne účinky na organizmus odjakživa, napokon dali mu aj meno. V dnešnej dobe sa pekanové orechy, nazývané aj pekany,  pestujú a šľachtia. Je známych už 500 odrôd a kultivarov. Niektoré z nich sa pestujú aj u nás.

Účinné látky v pekanových orechoch

Pekanové orechy obsahujú až 70% tuku, čo je viac ako u mandlí a kešu. Vyznačujú sa tiež vysokým obsahom bielkovín, vlákniny a sacharidov. Orechy obsahujú provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, fosfor, vápnik, magnézium, zinok a železo. Naopak od prírody neobsahujú žiaden cholesterol ani sodík.

Prevencia proti neurologickým chorobám a rakovine

Štúdie ukázali, že pekanové orechy sú vynikajúcou neurologickou ochranou. Vedci predpokladajú, že túto ochranu zabezpečuje vitamín E spolu s ostatnými antioxidantmi (antioxidanty sú živiny v jedle pomáhajúce zabraňovať bunkovému poškodeniu). Celkovo sú pekany na antioxidanty najbohatšie stromové orechy. Sú dokonca zaradené medzi 15 potravín s najvyšším obsahom antioxidantov vôbec (spolu s oreganom, sladkým drievkom, malinami,...). Po pridaní pekanových orechov do stravy sa pôsobením antioxidantov môže oneskoriť a spomaliť postup degenerácie motorických neurónov, ktorá je spojená s vekom. Ich konzumácia tiež pomáha oddialiť Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu, rakovinu, či choroby srdca.

Podpora imunitného systému

Pekanové orechy sú výborné aj pri liečbe prechladnutia a chrípky. Len 5 pekanových orechov obsahuje šestinu odporúčanej dennej dávky zinku, ktorý je dôležitý na správnu funkciu bielych krviniek bojujúcich proti baktériám a vírusom v tele.

Ďalšie zdravotné benefity

Pekanové orechy chránia telo pred vznikom žlčových kameňov, znižujú škodlivý cholesterol, podporujú trávenie a vyprázdňovanie, čistia a zlepšujú priechodnosť ciev. Ich zaradenie do stravy si môžete dovoliť aj ak držíte diétu a chcete schudnúť. Tiež sú vhodné pre vegánov a športovcov. Doprajte si ich aj v prípade, že chcete podporiť rast svojich vlasov a zabrániť ich vypadávaniu.

Použitie pekanov

Pekanové orechy sa môžu konzumovať v surovom stave, výborné sú napríklad k syrom. Používajú sa aj pri pečení sladkých koláčov, múčnikov, muffinov a chleba. Môžu sa využiť pri výrobe orechových nátierok, raňajkových zmesí, šalátov. Skladovať by sa mali na chladnom a suchom mieste, pričom vydržia aj jeden rok.

Tak neváhajte, pridajte za hrsť pekanových orechov k svojej každodennej strave a vaše telo bude obohatené o všetky nevyhnutné minerály, vitamíny a bielkoviny.

 

Zdroj: http://www.gate2biotech.cz, http://www.uzdravtesejidlem.cz

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz