Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Palmový olej - hrozba planéty

rss

Palmový olej, druhý najpoužívanejší olej v Európe (tvorí 21% spomedzi všetkých olejov), je zároveň aj najlacnejším konzumovateľným olejom na svete. Ak nepatríte k tým, ktorý sa mu zámerne vyhýbajú, buďte si takmer istý, že ho konzumujete každý deň. Nachádza sa totiž v polovici balených potravín na svete.

Skutočne najlacnejší?

Vďaka jeho nízkej cene a veľkej využiteľnosti je zároveň najobchodovanejším olejom na svete. Pre porovnanie s cenami ostatných olejov, cena palmového oleja sa v roku 2011 pohybovala okolo 935 dolárov za tonu, pričom repkový olej stál 1274 dolárov za tonu, slnečnicový 1333 dolárov (údaje podľa komoditného spravodajstva amerického ministerstva poľnohospodárstva, ktorým sa riadili všetky ekonomiky sveta). Pre výrobcov je to teda najekonomickejší olej. Jedna palma totiž vyprodukuje až 10krát viac oleja, ako napríklad slnečnica či repka.

Kde sa využíva?

Je ľahko stráviteľný, má príjemnú jemnú chuť a neprepaľuje sa, vďaka čomu sa hodí takmer do všetkých potravín. Využíva sa pri výrobe cukroviniek, čokolád, čipsov, margarínoch, instantných polievok, nájdete ho takmer vo všetkom. Ako sme už vyššie spomenuli, nachádza sa v polovici balených potravín na svete. Miesto našiel aj v kozmetike. Pleť dokáže udržať sviežu, mladú a dokonca ju regeneruje.

Čo obsahuje?

Okrem antioxidantu – vitamínu E v ňom nájdeme aj vitamíny A, D a K, či prírodné karotény. Okrem toho obsahuje kyselinu palmitú a kyselinu laurovú, ktorá je veľmi prospešná na aknóznu pleť. Takisto koenzým Q10 pôsobí na našu pokožku blahodárne, zvyšuje jej pevnosť a pružnosť. Okrem všetkých dobrých látok však obsahuje aj nasýtené mastné kyseliny a to v príliš veľkých množstvách. V 100 gramoch palmového oleja ich je až 49 gramov. Pre porovnanie, v 100 gramoch slnečnicového len okolo 7 gramov. Behom výroby sa palmový olej navyše stužuje, čím v ňom vznikajú transnenasýtené mastné kyseliny. Tie zvyšujú LDL (zlý cholesterol) a znižujú HDL (dobrý cholesterol). Navyše napádajú kardiovaskulárny systém a zdravie ciev. Pre naše zdravie je škodlivejší ako mnohými odborníkmi tak veľmi kritizovaná bravčová masť.

Ekologická stránka palmového oleja

To, prečo sa o palmovom oleji v poslednej dobre tak hovorí, nie je ani tak jeho neblahý vplyv na zdravie človeka, ale hlavne na životné prostredie. 90% produkcie palmového oleja sa pestuje v Indonézii (Sumatra, Borneo) a Malajzii. Práve tu sa nachádzajú jedny z posledných dažďových pralesov, pľúca planéty. Na týchto miestach na úkor dažďových pralesov vznikajú obrovské plantáže. Navyše pôda sa po palme nedokáže regenerovať, zem ostáva teda pustá a vyprahnutá.

Ohrozuje zvieratá

Klčovaním dažďových pralesov sú ohrozené aj mnohé druhy živočíchov. Najhoršie sú na tom orangutany, ktoré nie len prichádzajú o svoj prirodzený domov, no sú účelne zabíjané. Staršie údaje uvádzajú, že denne zomrie okolo 6 až 12 orangutanov. Tigra sumatranského, ktorý žije len na ostrove Sumatra a je hubený kvôli pytliactvu a rozširovaniu palmových plantáží, dnes žije v prírode len okolo 400 až 500 jedincov.

Ničí prirodzené prostredie domorodcov

Okrem ničenia prirodzeného prostredia zvierat, ničí život aj miestnym obyvateľom. Kradne im pozemky, prácu a intoxikuje pôdu a vodu pesticídmi. Veľké nadnárodné spoločnosti síce tvrdia, že domorodcom poskytujú pracovné miesta, nie je to však celkom pravda. Keď totiž niekomu ukradnete pôdu a následne ho chcete na nej zamestnať za zlých podmienok a s nízkym platom, nemôžete argumentovať ničenie planéty tým, že tvoríte pracovné miesta.

Biopalivo?

Palmy sa využívajú aj na tvorbu paliva. Už počas Druhej svetovej vojny sa deriváty kyseliny palmitovej v kombinácii s naftou používali na výrobu napalmu. Dnes sa palmy pestujú aj pre biopalivo, ktoré by malo chrániť emisie skleníkových plynov. Paradoxom je, že práve táto ochrana emisií nám klčuje dažďové pralesy, ktoré najviac prispievajú k tvorbe kyslíku.

Bojovníci proti

Samozrejme, aj tu treba rozlišovať dobré od zlého. Existujú spoločnosti, ktoré využívajú certifikovaný olej, ktorý by nemal ohrozovať planétu. Otázkou však je, nakoľko je aj tento certifikovaný palmový olej zdravý a neškodný. Ak vás kritická situácia okolo palmového oleja zaujíma viac, existuje mnoho organizácií, ktoré sa problémom zaoberajú. Jednou z nich je napríklad organizácia Sum of us, ktorá vytvorila úžasné video upozorňujúce na problém. Okrem iného vznikol aj dokumentárny film Michala Gálika Zelená poušt, ktorý stojí za pozretie. Určite vás nenechá chladnými. Je predsa nemysliteľné, aby sme si ničili planétu len kvôli našej pažravosti a lakomosti! 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz