Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Od surovej stravy k surovej strave

rss

Človek a jeho predkovia z rodu Homo majú za sebou niekoľko miliónov rokov starú históriu, počas ktorej konzumovali výhradne surovú stravu. Dodnes je surová strava jedným z najcennejších zdrojov vitamínov, minerálov, enzýmov a ochranných látok vrátane antioxidantov.

Ovládnutie ohňa prinieslo prelom v stravovaní

Najstaršie objavené ohniská so zbytkami obhorených kostí sú datované do obdobia spred 700 000 rokov. Zrejme už do tohto obdobia spadajú prví „kuchári“ experimentujúci s pečením, neskôr aj s údením a varením potravy. Rozvoj kuchárskej vedy prinášal stále nové spôsoby tepelných úprav.

Do prípravy potravín vstupuje priemysel

Nástup tzv. organickej chémie v 19. storočí položil základy rozvoja potravinárskeho priemyslu v 20. storočí. Typické snahy korporátnej veľkovýroby spojené s minimalizáciou nákladov a „zefektívňovaním“ výrobných postupov žiaľ priniesli široké vyžitie chemických konzervantov, kypridiel, stabilizátorov, umelých farbív a iných – často potenciálne škodlivých – látok.

Následky

Cukrovka a srdcový infarkt boli okolo roku 1900 zriedkavé ochorenia. Dnes sú doslova symbolom „moderného“ človeka. Nárast alergií, tráviacich problémov, rakoviny, srdcovocievnych ochorení, porúch ľadvín a pečene či nervovej sústavy pripomína epidémiu. Americká a európska populácia zároveň prepadá bezduchému konzumu a tupému prejedaniu sa, čo roztáča masovú produkciu priemyselne upravovaných potravín do neuveriteľných otáčok. Je to začarovaný kruh.

Ako z toho von?

Dôrazom na klasickým spôsobom vyrábané potraviny. Návratom k vlastnej malovýrobe, gazdovskej produkcii, rodinným farmám. Nezamestnanosťou trpiaci slovenský vidiek dokáže nakŕmiť slovenské mestá, len k tomu potrebuje dostať šancu. Na rozdiel od globálne podnikajúcich potravinárskych podnikov, malovýrobcovi postačí získať zákazníkov v najbližšom okolí, vo svojom regióne. To mu znižuje prepravné náklady a umožňuje dodávať zákazníkom skutočne ČERSTVÉ potraviny.

Návrat k surovej strave

Prirodzená surová strava v podobe ovocia a zeleniny je od prírody dokonale pripravená na ľudský konzum. Nespochybňujem hodnotu varenej stravy, jej bežnou súčasťou však sú (vedome alebo nevedome) aj rôzne prídavné látky. Absolútnu väčšinu nášho klasického ovocia a zeleniny však môžeme konzumovať doslova v čistom prírodnom stave. Výhody surovej stravy:

1. Zachovanie plného rozsahu vitamínov, minerálov, antioxidantov, ochranných látok.

2. Neupravovaná strava je uchránená pred pridávaním nezdravých kuchynských a priemyselných prísad.

3. Čerstvé ovocie a zelenina vám poslúži ako plnohodnotná náhrada priemyselne vyrábaných cukroviniek.

4. Surová strava obvykle neprivádza k prejedaniu sa v takom rozsahu, ako tepelne upravovaná a priemyselne vyrábaná strava.

Surová strava lieči

Dôkladne požuté surové ovocie alebo zelenina podporuje zdravé trávenie a činnosť perilstatiky tráviaceho ústrojenstva. Surová strava pomáha odstraňovať odpadové látky z hrubého čreva a v tele uložené jedovaté látky. Jednoduchšie trávenie a vylučovanie nevyčerpáva telo tak, ako zložité kombinácie tepelne upravovanej stravy. Surová strava s dostatkom vlákniny tak prispieva k očiste tela, ale aj k ušetreniu energie ktorá sa organizmu zíde pri iných aktivitách.

Ako na to?

V oblasti preferovania surovej stravy (Raw Food) sa často stretnete s vegetariánmi, frutariánmi a vitariánmi. Je to preto, že pod konzumáciou surovej stravy rozumieme predovšetkým ovocie, zeleninu, naklíčené semená, trávy a bylinky či koreniny. Určite nie surové mäso :) ktoré by mohlo obsahovať skryté vajíčka nepríjemných parazitov. Ortodoxní zástancovia surovej stravy konzumujú výhradne surovú stravu rastlinného pôvodu. To nemusíte – skúste si len doplniť bežnú tepelne upravovanú stravu vyššími porciami zásaditej surovej stravy (aspoň pol kilogramu denne vo viacerých samostatných chodoch).

Upozornenie na záver

Nezabudnite surovú zeleninu a ovocie mimoriadne dôkladne požuť (každé sústo aspoň 36-60 krát). Napríklad prehĺtanie nepožutej surovej mrkvy je zaručená cesta k problémom. Nemiešajte dohromady divoké kombinácie typu mrkva + hrozno, lepšie bude odlišné druhy konzumovať oddelene s dostatočným časovým odstupom (niekoľko hodín). Pozor na postreky a iné nevhodné látky – uprednostnite nestriekané ovocie a BIO zeleninu pred nákupom v supermarketoch. Dodávateľa môžete nájsť na našom inzertnom trhovisku, na najbližšej farme, alebo si ich s trochou šikovnosti na vlastnej záhradke v BIO kvalite vypestujete sami.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz