Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

O konferencii Mladí farmári a rodinné hospodárenie

rss

Od štvrtka do soboty (t.j. od 27. do 29.11.2014) prebiehala medzinárodná konferencia V4 Mladí farmári a rodinné hospodárenie v Hokovciach. Táto konferencia bola organizovaná Združením mladých farmárov na Slovensku- ASYF v spolupráci s mimovládnymi organizáciami malých a rodinných farmárov a pod záštitou štátnej tajomníčky Magdalény Lacko-Bartošovej.

My sme sa zúčastnili prvého dňa tejto konferencie. Hoci sme si neboli istí tým, čo môžeme očakávať, začalo to dobre.... obedom! :) Nasledovnú registráciu sprevádzali ľudové piesne spievané a hrané priamo účastníkmi konferencie. Hoci tento typ hudby pre mňa nie je úplne to pravé orechové, do tohto prostredia zapadol tak, ako spev vtákov do lesa. Len chudáci tí ľudia, ktorí potom ledva na prednáškach hovorili, keď si hlasivky vyspievali :).  

Z programu sme vedeli, že konferenciu bude moderovať Adela Banášová. Ale že príde v kroji, ako väčšina účastníkov? No povedzte, kto by to čakal od známej moderátorky?! Navyše to bol kroj, do ktorého sa oblieka takmer hodinu a tak nečudo, že Adela takmer meškala takmer dve :). To jej však bolo odpustené a zabudnuté hneď po prvom improvizovanom vstupe, kedy sa celá miestnosť  smiala z plného hrdla. Dobrá nálada Adelu a ani nás neopúšťala ani pri žrebovaní tomboly v prestávkach medzi prednáškami. „Tak a kto sa stane výhercom ďalšej ceny, ktorou je... tri a pol tony ovčieho hnoja? Čože? Kopa hnoja? To myslíte vážne? No to sú inak exkluzívne ceny, nie ako u nás v Bratislave!“ Výroky takéhoto typu nás z Adeliných úst sprevádzali až do konca dňa.

Ceny v tombole boli naozaj perfektné. Od spomínaného hnoja, cez slamu, plyšové spievajúce vtáky a CD s kurzom vtáčieho spevu („Aby ste sa s ním naučili rozprávať, spýtali sa ho odkiaľ prišiel a čo mu chýba,“ hviezdila zase Adela, keď výherca prezradil, že mu na záhrade hniezdi bocian.) až po jazdecký kurz, či víkendový pobyt na ekofarme.

Hlavnou náplňou programu boli prednášky. Poviete si, ách to je nuda? Verte, že nie vtedy, keď ľudia hovoria o tom, čo ich baví.

Viete napríklad, kedy sa zviera stane členom rodiny a tak ho už nemožno zjesť? Nie? No predsa vtedy, keď má meno!

Dozvedeli sme sa aj pár zaujímavých informácii o pestovaní konopy. Samozrejme, nie tej, po ktorej sú ľudia vysmiati, ale tej technickej. V nej vidí pán, ktorý ju pestuje, veľkú budúcnosť, pretože z nej možno vyrobiť viacero potrebných i zdravých produktov.

Ľudia si zoberú v práci dovolenku, zaplatia za pobyt, hoci spia vo vlastných stanoch a ešte aj dobrovoľne pomáhajú na farme...utópia? V Ekotábore na farme realita! Aj o tomto nám rozprával pán z rodinnej farmy s 80-ročnou tradíciou.

Toto a veľa iných vecí sme si na prednáškach vypočuli a veru, neraz rozprávania tiež sprevádzal úsmev všetkých prítomných.

Stretli sme tu mnoho fajn ľudí, ktorí sa s láskou venujú svojim farmám, zvieratkám i rastlinám. V dohľadnom čase sa pokúsime priniesť rozhovory s nimi, aby ste aj vy (čitatelia) nazreli do toho, aká pekná môže byť tvár života na vidieku.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz