Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

November v záhradke

rss

Aj keď už „prituháva“, zo skríň pomaly vyťahujeme zimné kabáty a práce na dvore sme vymenili za teplé obývačky, záhradku ešte zime napospas nemôžeme nechať. Pripomíname vám teda pár posledných úloh, na ktoré pred definitívnym uložením záhradky na zimný spánok nemôžete zabudnúť. 

Čo so zeleninovou záhradkou?

Ak ste už zo záhradky pozberali posledné kusy kapusty či koreňovú zeleninu, môžete prejsť na azda najnáročnejšiu činnosť záhradkárčenia. Pri rýľovaní dochádza k obracaniu pôdy, čím sa celkovo prevzdušní a rozruší. Doplniť ho možno o kompost, ktorý pôdu navyše prehnojí. Pôda je tak pripravená na jarné sadenie. Avšak, ešte aj v novembri sa dá sadiť. Na jeseň je najvýhodnejšie vysádzať napríklad cibuľky, cesnak, petržlen,  špenát či jesenný hlávkový šalát.

Ovocný sad

Ak už máte zeleninovú záhradu porýľovanú, poprípade pozakrývanú slamou alebo listami, aby ste ju prehnojili a ochránili pred zimou, môžete sa presunúť do ovocného sadu. Ovocné stromčeky pred mrazmi obránite nabielením ich kmeňov. Okrem toho však buďte na pozore aj pred chorobami.  Napríklad broskyne pred kučeravosťou listov ochránite nejakým meďnatým prípravkom. Pozor, aplikujte ho až pri opade listov. Poškodiť stromčeky môže aj zver, napríklad zajace. Preto okolo nich postavte pletivo, aby ich zver nepoškodila.

Sadiť či nesadiť?

Ak váhate, či sadiť stromčeky na jar alebo na jeseň, určite sa k tomu prinúťte ešte teraz. Budete mať oveľa menej práce, pretože pri jarnej výsadbe treba zrezať oveľa viac. Okrem toho, lepšie sa ujme a začne vás nádherne pučať už na jar. Stromčeky však zásadne kupujte u osvedčených predajcov, ktorý ich stav často kontrolujú. Mohlo by sa totiž stať, že zasadíte chorý stromček. Stromy pravidelne zavlažujte, nezabúdajte však zavlažovať ani tie staré. Keď totiž stromy nemajú dostatok vlahy, ľahšie namŕzajú.

Posledné činnosti

Zdalo by sa, že zazimovaním záhrady a nabielením stromov sa všetka práca končí. Vedeli ste však, že pred zimou by váš trávnik mal mať ideálnu výšku okolo 6cm? Ak sa teda dá, skúste trávu ešte raz pokosiť. Zazimovať sa musí aj záhradné jazierko a zo záhradnej hadice sa musí vypustiť, aby vám v nej nezamrzla. Záhradné náradie tiež očistite a zakonzervujte, aby vám neporušené vydržalo aj po ďalšie sezóny. Ak bývate blízko lesov, pre istotu si ešte raz prekontrolujte oplotenia záhrad.

Možno sa vám všetky tieto rady zdajú ako banality, no zabúdať na to by ste aj tak nemali. Ak všetko stihnete ešte na jeseň, ušetríte si čas na jar, kedy budete môcť čas využiť inak, napríklad slnečnými prechádzkami v prírode. A ozaj... naplnili ste vtáčie krmítka? :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz