Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Najdrahší med na svete stojí toľko ako malé auto

rss

Med sa často kvôli svojim účinkom na organizmus označuje aj ako tekuté zlato. Je nielen výborným sladidlom s nízkym glykemickým indexom, ale vďaka antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam aj zlepšuje imunitu, hojí rany a zmierňuje zápaly žalúdka. Označenie medu ako tekutého zlata nadobúda nový zmysel v prípade najdrahšieho medu na svete.

Tým je med z Turecka s názvom Elvish. Za kilogram tohto medu by ste zaplatili 5000 eur. Tento špeciálny med sa získava z 1800 metrov hlbokej jaskyne v údolí Saricayir na severozápade Turecka.

Podľa miestneho včelára Gunaya Gunduza je tento med taký drahý preto, lebo je produkovaný úplne prírodným spôsobom bez úľov. Navyše táto oblasť je bohatá na liečivé a endemitné rastliny a jaskyne sú bohaté na minerály. Toto všetko zvyšuje kvalitu medu a tým aj jeho hodnotu.

Gunduz, ktorého rodina sa venuje včelárstvu už tri generácie, si po prvýkrát všimol včely v okolí tejto jaskyne v roku 2009. Vtedy si po prvýkrát uvedomil, že v jaskyniach by mohol byť med. S pomocou profesionálnych horolezcov sa do jaskyne dostal a našiel 18kg medu v prirodzených plástoch na okraji členitých stien. Francúzske laboratóriá, kde bol tento med analyzovaný, potvrdili, že ide o sedem rokov starý, vysokokvalitný a na minerály bohatý med.

Prvý kilogram medu sa  predal v roku 2009 na francúzskej burze za neuveriteľných 45 tisíc eur. O rok neskôr kúpili čínsky farmaceuti ďalší kilogram. Tentokrát za 28 tisíc eur. Dnes sa tento med predáva za 5 tisíc eur za kilogram, pričom je predávaný v menších pohároch s váhou okolo 170-250g. Aj napriek týmto malým množstvám Gunduzových zákazníkov neustále šokuje fakt, že stojí toľko, ako malé auto. Napriek tomu má zákazníkov dosť. Med vraj kupujú najmä ľudia trpiaci rakovinou alebo chronickými ochoreniami.

A čo by ste si kúpili vy- pohár medu alebo malé auto?

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz