Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Mulčovanie piesčitých pôd: 6 tipov ako na to

rss

Piesčitá pôda môže v záhradkách spôsobovať problémy erózie či vyplavovania živín. Na všetko však existuje riešenie. V článku si povieme, ako v piesčitej pôde udržať živiny, ideálnu vlhkosť a ako v zeleninovej či kvetinovej záhradke zamedziť rozmnožovaniu burín. Čo je teda riešením? Jednoduché mulčovanie!

Mulč slúži ako pokrievka pôdy, ktorá zabraňuje bujneniu buriny, chráni pred eróziou a zlepšuje teplotné a vlhkostné podmienky. Piesčitá pôda síce poskytuje vynikajúcu priepustnosť, no ťažko v nej udržíme potrebnú vlahu a živiny. Dôležité rastlinné živiny ako dusík, fosfor či draslík, majú pri nadmernom zavlažovaní tendenciu vyplaviť sa až pod koreňovú sústavu. Živiny teda zostanú vo vrstve ornice len ak sa rastlinke dodá potrebné množstvo uhlíka. Ako sa teda vyvarovať neustálemu pridávaniu uhlíka?

Kým začnete

Ideálny stav nastáva, ak mulčovacia vrstva nasaje vodu ako špongia, pôdu pod ňou udrží vlažnú a zabráni nadmernému vyparovaniu vody. Mulč kumuluje v pôde živiny, zabraňuje rozrastaniu buriny a takisto poskytuje útočisko pre mnoho mikroorganizmov, bezstavovcov, alebo sa v nej môžu vytvoriť kvalitné podhubia. Dnes neexistuje lepší spôsob, ako oživiť piesčitú pôdu, než biocharom, teda biouhlím. Je to v podstate zdroj surového uhlíka. Vyrába sa z biomasy spálenej za neprítomnosti kyslíka. Dostať ho však veľmi ťažko a preto nám bude musieť stačiť kompost a mulč.

Popri mulčovaní vyživte pôdu aj kompostom. Pôdne organizmy totiž  pri rozklade organických látok s vysokým obsahom uhlíka využívajú dusík. Znamená to, že kvôli mulčovaniu by sa niektoré rezervy dusíka v pôde mohli akoby „zviazať“, teda by neplnili potrebnú funkciu.

Papier

Napadlo vás niekedy porozkladať po záhrade noviny? Väčšina z nich je už dnes potlačená atramentom vyrábaným na sójovej báze, takže by sa nemusíte báť, že by sa do pôdy dostali škodné látky. Niekoľko listov papiera porozkladaných na záhradke účinne potlačí rast buriny. „Mulčovací papier“ môžete skombinovať aj s inými mulčami, ktoré položíte naň. Zabránite tým odfúknutiu papiera počas vetra.

Morské riasy

Morské riasy sú dnes považované za superpotraviny, ktoré ľudskému telu dokážu priniesť veľa zdravia. Inak to nie je ani keď ich pridáte do pôdy.  Ak by ste náhodou získali čerstvú morskú riasu, premyte ju, aby do pôdy nedostala príliš mnoho solí. V našich podmienkach je však skoro nemožné získať čerstvú morskú riasu, navyše v množstve, aké by sme na záhradu potrebovali. Ak však žijete v zahraničí, alebo sa vám k riasam predsa len podarí dostať, pamätajte, že poskytujú mnoho základných živín či stopových prvkov ako bór, chlór, meď, železo, mangán a molybdén. Malé kôrovce, ktoré sú v riasach často zamotané, poskytujú pôde bohatú dávku vápniku.

Slama

V našich podmienkach skôr ako morskú riasu zoženieme slamu. Je ľahko dostupná a relatívne lacná, preto slúži ako skvelý mulčovací materiál. Nevýhodou je, že sa v nej môžu nachádzať semená burín. Ak ju ale skombinujete s inými mulčovadlami, napríklad s papierom, poskytnete tým pôde výživnú ochranu, ktorá navyše absorbuje prebytočnú vodu.

Listy

Ďalším ľahko dostupným materiálom sú listy. Pre najlepší účinok by mali byť najprv na chvíľu odložené bokom, až potom porozhadzované na pôdu. Listy, napríklad z dubu, obsahujú vysoké hladiny drevitej zlúčeniny lignínu, čo znamená, že sa rozkladajú pomalšie než iné druhy organických látok. Dokážu pH piesčitej pôdy ovplyvniť na toľko, až sa začne pohybovať na kyslej škále.

Štiepka

Štiepka obsahuje ešte viac lignínu, než listy. Patrí teda medzi jedno z najdlhšie trvajúcich mulčov, niekedy vydrží až 10 rokov. Päť až desať centimetrová vrstva štiepky dokáže potlačiť rast burín a navyše záhradke, hlavne tej kvetinovej, dodá veľmi pekný vzhľad.

Pokosená tráva

Poslednou možnosťou mulčovania je pokosená tráva. Dokáže pôde dodať obrovské množstvo dusíka, no málo prevzdušňuje. Ak máte teda možnosť použiť iný typ mulču, urobte tak. Postupne môžete vyskúšať všetky naše tipy a uvidíte, ktorý práve na vašu záhradku funguje najúčinnejšie. Ak sa vám stále nedarí prebrať pôdu k životu, taktiež nezúfajte. Trošku času, pozornosti a práce prinesie svoje ovocie a čoskoro sa vaša zničená pôda bude opäť tešiť bohatej a zdravej úrode :)

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz