Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Kôpor ako liečivá bylina aj korenina

rss

Kôpor voňavý sa u nás používa predovšetkým v kuchyni ako súčasť omáčok či nálevov na nakladanie zeleniny. Ľudstvo však už po stáročia využíva aj jeho liečivé vlastnosti.

Kôpor voňavý (Anethum graveolens) — pestovanie

Táto jednoročná aromatická bylina dorastá až do výšky cca 100 cm. Kôpor má rád dobrú záhradnú pôdu a slnečné stanovisko, kde sa pri dobrých podmienkach sám pekne vysemení a na jar vám vyrastie nová generácia rastlín. Dobre však znáša aj pestovanie na balkóne či dokonca v interiéri. Kôpru sa nedarí v suchej, premokrenej či kamenistej pôde, ani v pôde prehnojenej hnojivami s obsahom chlóru. Vysieva sa od apríla až do augusta, často postupne vo viacerých vlnách (každé 3 týždne), aby stále dorastala mladá voňavá vnať. Sejeme do hĺbky 1 až 2 cm, do riadkov (medzi riadkami vzdialenosť 35 cm) alebo do hniezd (4 semienka do každého hniezda, ). Už 6 až 7 týždňov po výseve možno zberať vnať.

●      POZOR: nikdy nezberajte kôpor z voľnej prírody, môže dôjsť k zámene s inými rastlinami, nevhodnými na konzum.

Zber a využitie kôpru

Z kôpru sú využiteľné všetky nadzemné časti rastliny. Zberajú sa najmä mladé listy, vnať, plody, celé okolíky kvetov. Používajú sa do nakladaných uhoriek, kapusty, čalamád. Sú skvelé do niektorých omáčok a mliečnych polievok. do šalátovej zálievky, alebo len tak nasekané nadrobno do maslovo-tvarohovej pomazánky či k čerstvo uvareným novým zemiakom. Vzhľadom na ich výraznú arómu a chuť sa už nekombinujú s inými koreninami. Zber môžete prevádzať napríklad zrezaním celých mladých rastlín (keď sú vysoké cca do 20 cm) tesne nad zemou s ich následným použitím za čerstva, alebo s usušením v tieni (sušené semienka sa často pred použitím drvia v mažiari). Ale ak plánujete použiť kôpor do zaváraných uhoriek, lepšie je počkať so zberom až kým kôpor zakvitne.

Kôpor a zdravie

Kôpor obsahuje sodík, vápnik, železo, horčík, draslík, sacharidy, vlákninu, silice, flavonoidy aj rastlinné bielkoviny. Z vitamínov ide napríklad o vitamín A a vitamín C. Kôpor pôsobí ukľudňujúco na nervovú sústavu a prospieva ľadvinám a močovej sústave (napríklad v čaji), posilňuje organizmus, podporuje srdcovú činnosť, pomáha znižovať krvný tlak. Legendárne sú účinky kôpru pri tráviacich ťažkostiach, nechutenstve, plynatosti, nadúvaní. Kôpor podporuje tvorbu materského mlieka. Zlepšuje stav kostí a nechtov. Okrem bežného kuchynského použitia sa dá kôpor konzumovať napríklad aj vo forme nálevu z 1 kávovej lyžičky rozdrvených sušených semien, zaliatych v šálke vriacej vody (2 alebo 3 šálky denne).

Ako kôpor uskladniť?

Najlepší je čerstvý, ale ak máte dostatok kôpru do zásoby, môžete si ho nasušiť, zmraziť alebo naložiť do octového nálevu (podobne ako uhorky).

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz