Kôpor voňavý sa u nás používa predovšetkým v kuchyni ako súčasť omáčok či nálevov na nakladanie zeleniny. Ľudstvo však už po stáročia využíva aj jeho liečivé vlastnosti.
Kôpor voňavý (Anethum graveolens) — pestovanie
Táto jednoročná aromatická bylina dorastá až do výšky cca 100 cm. Kôpor má rád dobrú záhradnú pôdu a slnečné stanovisko, kde sa pri dobrých podmienkach sám pekne vysemení a na jar vám vyrastie nová generácia rastlín. Dobre však znáša aj pestovanie na balkóne či dokonca v interiéri. Kôpru sa nedarí v suchej, premokrenej či kamenistej pôde, ani v pôde prehnojenej hnojivami s obsahom chlóru. Vysieva sa od apríla až do augusta, často postupne vo viacerých vlnách (každé 3 týždne), aby stále dorastala mladá voňavá vnať. Sejeme do hĺbky 1 až 2 cm, do riadkov (medzi riadkami vzdialenosť 35 cm) alebo do hniezd (4 semienka do každého hniezda, ). Už 6 až 7 týždňov po výseve možno zberať vnať.
● POZOR: nikdy nezberajte kôpor z voľnej prírody, môže dôjsť k zámene s inými rastlinami, nevhodnými na konzum.
Zber a využitie kôpru
Z kôpru sú využiteľné všetky nadzemné časti rastliny. Zberajú sa najmä mladé listy, vnať, plody, celé okolíky kvetov. Používajú sa do nakladaných uhoriek, kapusty, čalamád. Sú skvelé do niektorých omáčok a mliečnych polievok. do šalátovej zálievky, alebo len tak nasekané nadrobno do maslovo-tvarohovej pomazánky či k čerstvo uvareným novým zemiakom. Vzhľadom na ich výraznú arómu a chuť sa už nekombinujú s inými koreninami. Zber môžete prevádzať napríklad zrezaním celých mladých rastlín (keď sú vysoké cca do 20 cm) tesne nad zemou s ich následným použitím za čerstva, alebo s usušením v tieni (sušené semienka sa často pred použitím drvia v mažiari). Ale ak plánujete použiť kôpor do zaváraných uhoriek, lepšie je počkať so zberom až kým kôpor zakvitne.
Kôpor a zdravie
Kôpor obsahuje sodík, vápnik, železo, horčík, draslík, sacharidy, vlákninu, silice, flavonoidy aj rastlinné bielkoviny. Z vitamínov ide napríklad o vitamín A a vitamín C. Kôpor pôsobí ukľudňujúco na nervovú sústavu a prospieva ľadvinám a močovej sústave (napríklad v čaji), posilňuje organizmus, podporuje srdcovú činnosť, pomáha znižovať krvný tlak. Legendárne sú účinky kôpru pri tráviacich ťažkostiach, nechutenstve, plynatosti, nadúvaní. Kôpor podporuje tvorbu materského mlieka. Zlepšuje stav kostí a nechtov. Okrem bežného kuchynského použitia sa dá kôpor konzumovať napríklad aj vo forme nálevu z 1 kávovej lyžičky rozdrvených sušených semien, zaliatych v šálke vriacej vody (2 alebo 3 šálky denne).
Ako kôpor uskladniť?
Najlepší je čerstvý, ale ak máte dostatok kôpru do zásoby, môžete si ho nasušiť, zmraziť alebo naložiť do octového nálevu (podobne ako uhorky).