Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Hriechy, ktorých sa v stravovaní dopúšťame...

rss

 

Veľa ľudí sa rozhodne zmeniť svoju životosprávu, a začať jesť "zdravé" jedlá.  Nie všetko, čo sa na prvý pohľad tvári zdravo je však naozaj zdravé a prispieva to k našej správnej životospráve.

"Polystyrénové" chlebíky

Vo väčšine ľudí kukuričné a ryžové chlebíky evokujú zdravú stravu. Tento pocit v nás podporujú aj veľké nápisy FIT. Nie všetko, čo napriek svojmu zloženiu vyzerá ako zdravé vo svojom konečnom dôsledku zdravé je. Nespochybňujeme, že tieto chlebíky sú zdravé, ale vďaka svojmu glykemickému indexu vaša hladina cukru v krvi nebude dlhodobo vyvážená, a vy zjete čo uvidíte a na čo dočiahnete. 

Celozrnné chlebíky

Celozrnné chlebíku sú vo svojej podstate zdravé. Určite o veľa zdravšie, ako biele pečivo. Nič však netreba preháňať a je nutné si pamätať, že aj celozrnné pečivo je z múky, ktorá veľmi rada dopomáha zaobľovať naše ladné krivky. 

Mäsové výrobky

Mäso by v našich jedálničkoch nemalo chýbať, ani pokiaľ držíme diétu. Dávajme ale pozor na zloženie mäsových výrobkov. Dôležitý je aj obsah prídavných látok a nie len množstvo mäsa. Priveľa soli v nich zadržuje vodu v tele, čo sa odzrkadľuje na veľkosti nášho bruška.

7 najväčších hriechov

1. neraňajkovanie v pracovné dni

2. mastné raňajky cez víkend

3. fast-foodova strava

4. nízke množstvá zeleniny a ovocia v strave

5. veľké množstvo tukov v jedlách

6. vyjedanie sladkých jedál a sacharidov vo večerných hodinách

7. veľké a sýte porcie na večeru

 

Väčšine z nás je časť týchto hriechov dobre známa a svoje stravovacie návyky v nich vidíme.  Ich zbavenie sa nie je až také strašné, ako sa nám na prvý pohľad môže zdať. Stačí trošku sebazaprenia, a hneď ide všetko ľahšie. Budíček o pár minút skôr nikoho nezabije. Príprava raňajok nie je zložitá, no telu dá ranné "nakopnutie" a energiu do práce. 

Miesto mastných raňajok keď si dáme chutný jogurt s celozrnným pečivom alebo kukuričnými lupienkami. Je chutný a o veľa zdravší ako mastné variácie raňajok. 

Na desiatu a olovrant určite dobre padne jabĺčko, pomaranč, šalát alebo iný druh ovocia a zeleniny. Je to rýchle a zdravé, telu dodáme energiu.  Zeleninu môžeme jesť aj ako prílohu k hlavnému jedlo, ako alternatívu hranoliek, cestovín a ostatných príloh. 

Pre "nedostatok času" sa väčšina z nás stravuje vo fast foode.  Jeme vysoko kalorické jedlá, len aby sme zjedli niečo "teplé" a všetko stihli. Veľakrát si hamburgery donesieme na večeru domov. Na večeru nás lepšie zasýti chudé mäso ako losos alebo kuracina doplnená zeleninou. 

Aby naše telo dokázalo dobre stráviť večeru, najvhodnejší čas na posledné jedlo je 3 hodiny pred spánkom. 3 hodiny bez jedla vydrží každý a svojmu telu doprajeme kľudný spánok. Ak jeme tesne pred spaním, telo musí vynakladať energiu na trávenie a neoddýchne si. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz