Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Elektrické ohradníky ako špeciálny tip pre chovateľov

rss

Elektrické ohradníky sú modernou alternatívou klasických plotov. Pre aké zvieratá sú vhodné, a aké majú výhody?

Chov hospodárskych zvierat je bez oplotenia takmer nemožný, pokiaľ im chcete dopriať dostatočný výbeh (ideálne na pastvine) a zároveň im zabrániť v úteku. Klasické pletivové ploty poslúžia napríklad pre hydinu, nezvládajú však väčšie hospodárske zvieratá. A vzhľadom na svoju konštrukciu nie sú pletivové ploty príliš prenosné, o murovaných ani nehovoriac. Preto ich moderní farmári a chovatelia v čoraz väčšej miere nahrádzajú elektrickými ohradníkmi.

Kedy použiť elektrický ohradník:

1.     Ako spoľahlivé a ľahko prenosné oplotenie zvierat na pastvine, na lúkach ale aj v sadoch, záhradách či na dvore. Presunúť výbeh pre kone či dobytok o pár metrov ďalej, alebo použiť ovce a kozy ako živé kosačky :) kdekoľvek na pozemku je s elektrickým ohradníkom hračka.

2.    Ako spoľahlivé oplotenie veľkých zvierat, ktoré by si s klasickým pletivom ľahko poradili — kone, ošípané, dobytok.

3.    Ako dlhodobé alebo provizórne oplotenie domácich zvierat vždy tam, kde to práve potrebujete — elektrické ohradníky vynikajú rýchlou a jednoduchou montážou.

4.    Alebo keď chcete divokým zvieratám zabrániť v prístupe na vaše polia, pastviny, záhrady, sady, pozemky. Elektrickým ohradníkom spoľahlivo zastavíte napríklad diviaky, ktoré si inak ľahko poradia takmer s každým plotom a vo veľkom nivočia úrodu.

Pre aké domáce zvieratá sa elektrické ohradníky používajú:

●      kone, ošípané, psy, mačky, hydina, králiky = tieto zvieratá sú na elektrické impulzy ohradníka veľmi citlivé, zdroj sa preto nesmie nastavovať na viac ako 2,5 J,

●      dobytok, kozy, lamy a pod. sú menej citlivé, zdroj sa nastavuje na vyše 3 J, v prípade oviec s bohatým rúnom až na 4 J a viac, inak impulzy pri dotyku ohradníka ani necítia.

Sú elektrické ohradníky bezpečné?

Netreba sa obávať použitia elektrických ohradníkov — pri dotyku zvieraťa ho len “poštípu” a neublížia mu, takže si zapamätá, že sa k plotu nemá približovať a nepokúsi sa ho prekonať alebo poškodiť. Podmienkou je samozrejme použitie kvalitných certifikovaných komponentov a správne zostavenie ohradníka (čo je s návodom od predajcu pomerne jednoduchá záležitosť).

Ako vlastne elektrický ohradník funguje?

Elektrické ohradníky fungujú na jednoduchom princípe. Elektrinu dodáva sieťový alebo batériový zdroj, vodič (drôt, struna) je natiahnutý na izolátoroch umiestnených na nosných stĺpikoch, zviera pri dotyku vodiča uzatvorí elektrický okruh. Spustí tak krátky elektrický impulz ktorý ho len “poštípe” (bežne trvá cca 0,1 s) a vzápätí príde pauza (cca 1 s) ktorá zvieraťu umožní odpútať sa od plota, kým príde ďalší krátky elektrický impulz. Zvieratá sa rýchlo naučia k plotu nepribližovať, a to dokonca bez ohľadu na to či je zapnutý alebo vypnutý. Tento návyk si najlepšie vypestujú, ak je elektrický ohradník dobre viditeľný a zvukovo aktívny (napr. typické varovné “tikanie”).

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz