Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Dovezená kuracina plná antibiotík

rss

Zásielka brazílskeho nadopovaného mäsa cestovala najskôr do Dánska, potom k nám na Slovensko a neskôr cestovala do Českej republiky. Českí veterinári začiatkom novembra zistili, že toto kuracie mäso bolo nadopované.

Ide o mrazené solené filety z kuracích pŕs, ktoré mali dátum spotreby do 13. januára 2015. Výrobcom tohto mäsa je Seara Alimentos z Brazílie. Riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS), pán Daniel Molnár povedal: „Údajne sa takéto hydinové mäso už dostalo aj do školských jedální a hospicov na Slovensku.“ Zatiaľ nie je potvrdené, že sa mäso dostalo do nákupného reťazca, no kontroly stále prebiehajú. Inšpektorom sa podarila zatiaľ vystopovať len časť a to 5,2 tony takýchto výrobkov.

Mäso obsahuje nadmerné množstvo antibiotika doxy-cyklínu, ktorým sa liečia ťažké zápaly a infekcie hydiny. Človeku toto antibiotikum môže spôsobiť hormonálne poruchy alebo ak sa ešte antibiotiká nachádzajú v potravinách, ľudia sa proti nim stávajú odolnejší a môže sa stať, že antibiotiká im pri liečení chorôb nezaberú. Dlhodobá konzumácia nadopovaného mäsa, je tiež nebezpečná aj pre deti, pretože takéto mäso narúša mikrobiálnu rovnováhu v čreve.

Únia hydinárov chce kontroly v stravovacích zariadeniach, v reštauráciách, podnikových a školských jedálňach, ktoré by mala vykonávať Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). V piatok na tlačovej besede pán Molnár, riaditeľ ÚHS uviedol: „Stravovacie zariadenia má kontrolovať Úrad verejného zdravotníctva, no zatiaľ sme nezaznamenali, že by informovali o nejakých zistených nedostatkoch, na rozdiel od ŠVPS, ktorá kontroluje predajné miesta. Aj stravovacie zariadenia by mali byť pod kontrolou, a tak únia hydinárov opätovne pripomína svoj návrh, aby aj tu mala ŠVPS možnosť zo zákona kontrolovať suroviny na prípravu jedál.“  V prípade, ak sa vaše dieťa stravuje v školskej jedálni, informujte sa, akého pôvodu je  hydinové mäso, ktoré pripravujú žiakom v jedálni.

U nás sa doxy-cyklín používa len pod dohľadom veterinárov. Pri predaji v mäse nesmie byť prítomné už žiadne antibiotikum. No Brazília a Poľsko toto zásadné pravidlo neraz porušili. V týchto krajinách sa antibiotikum doxy-cyklín používa na urýchlenie rastu a zväčšenie hmotnosti kurčiat, čo má za výsledok, že dnešné kurence, aby dorástli potrebujú len 42 dní, kde v minulosti potrebovali až 70 dní. 

Únia hydinárov tiež upozorňuje na jeden závažný fakt, ktorým je vysoký nárast dovozu hydinového mäsa za posledné roky. „Dovoz hydinového mäsa stúpol od roku 2004 do roku 2012 o 120%.“ tvrdí pán Daniel Molnár, riaditeľ ÚHS. Hydinové mäso sa k nám najčastejšie dováža z Českej republiky, Maďarska, Poľska, a tiež Rumunska a Brazílie.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz