Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Domáci vývar nielen pri chrípke

rss

Pri spomienkach na naše detstvo sa nedá zabudnúť na tradičný domáci vývar, ktorý rozvoniaval v kuchyniach vždy v nedeľu. Chutný a výživný vývar našich mám. Vývar sa odporúča konzumovať po preflámovanej noci ako prvá pomoc pri odbúravaní alkoholu z tela. Je výbornou voľbou aj pri nachladnutí. Čo však prekvapí, je jeho pozitívny vplyv na organizmus pri pravidelnej konzumácii. Aké sú najväčšie výhody domáceho vývaru a prečo by sme ho mali zaradiť do nášho jedálnička častejšie?

Druhy vývaru

Každý vývar má svoju charakteristickú chuť a vôňu. U nás sa varí najmä hovädzí, kurací, bravčový, teľací a rybí vývar, ktorý je cenený pre svoje pozitívne účinky na naše zdravie. Nič nezahreje lepšie a nepomôže pri chrípke ako poctivý slepačí vývar. Tradičný slepačí vývar zachráni podráždený žalúdok a výborne sa hodí po preflámovanej noci. Je skvelou voľbou na zabezpečenie potrebných látok pre telo počas diét. U nás je najbežnejší bravčový a teľací vývar. Zásobuje telo vitamínmi skupiny B a pozitívne pôsobí na svaly a nervovú sústavu. Hovädzí vývar obsahuje zo všetkých druhov najviac železa. Pre zvýšené vstrebávanie prospešných látok sa odporúča do vývaru pridať jablčný ocot. Delikatesou je aj menej tradičný vývar zo zveriny. Vývar zo zveriny je zo všetkých vývarov najsýtejší a cenený kvôli chuti a obsahu vitamínov A a B. Rybací vývar vyniká vysokým obsahom vitamínu D a vzácnych omega 3 a 6 mastných kyselín. 

Zdravotné benefity

Medzi jeho zdravotné benefity patria najmä protizápalové účinky, pôsobí proti vírusom a baktériám a dokonca posilňuje imunitu. Vďaka tomu sa výborne osvedčil pri liečbe nachladnutia. Má vplyv na detoxikáciu pečene, vplýva na potláčanie potravinovej intolerancie a alergií, dosahuje pozitívne výsledky v redukcii celulitídy a dokáže výrazne zlepšiť kvalitu spánku. Má tiež výborný vplyv na kĺby a chrupavky a pomáha pri zvýšenej priepustnosti čriev. O vývare sa napriek tomu málo hovorí a zabúda sa na veľký prínos domáceho vývaru na naše zdravie. Ktorá iná základná receptúra dokáže niečo podobné?

Obsah prospešných látok

Vývar je zdroj dôležitých aminokyselín (arginínu, glycínu, prolínu a glutamínu), kolagénu (dôležitý pre kondíciu kĺbov a chrupaviek) a minerálov (vápnik, kremík, fosfor a horčík). Vývar zásobuje telo tiež vitamínmi B, A, D, kvalitnými bielkoviny a ďalšími prospešnými látkami.

Výživová hodnota a stráviteľnosť

Bez ohľadu na konkrétny druh je vývar tradičnou súčasťou mnohých svetových kuchýň. Dôvodov na to je niekoľko. Najväčším plusom vývaru je jeho ľahká stráviteľnosť, výživová hodnota a výborná chuť. Najlepší vývar pripravíte z domácich surovín z kostí jedného alebo viacerých druhov mäsa a koreňovej zeleniny s korením.

Vývar výborne chutí a lieči

Kvalitný domáci vývar je základom pre množstvo receptov a túto základnú receptúru využívajú aj najlepšie reštaurácie na svete. Svoje miesto v kuchyni má oprávnene. Vývar z kvalitných surovín nie je len lahôdka. Dokáže eliminovať nepríjemné symptómy mnohých chorôb a dokonca liečiť niektoré ochorenia. V našom jedálničku si zaslúži svoje isté miesto! Pri príprave používajte kvalitné suroviny od poctivých farmárov. (Preklik na stránku TU!)

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz