Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Desať faktov o jedle

rss

Desať faktov o jedle, ktoré by ste mali poznať

Až 50 umelých farbív obsahuje Mlikshake v Najznámejšej sieti rýchleho občerstvenia.

Milkshake má perfektnú chuť. Je to pre množstvo chemikálii, ktoré obsahuje.  Vďaka nim výborne chutí a vo vás vyvoláva chuť na ďalší.  Klasické jahody sú pridrahé, aby sa z nich robil Milkshake. Preto je jednoduchšie zmiešať 50 chemikálii, vďaka ktorým máte pocit, že jete skutočne jahodu.  K týmto chemikáliám patrí aj octan ethylnatý, ktorý sa využíva v lepidlách alebo odlakovačoch.

Kuracie nugetky

Mechanicky vyseparované kuracie mäso je ružová hmota, pripomínajúca jahodovú zmrzlinu.  V tom by nebol problém, keby to mechanicky separované kuracie mäso nebolo posekané na kašu to najhoršie, čo na kurati je, dochutené chemikáliami a ofarbené.  Mäsa sa tam moc nenachádza. Vo väčšine ide o kosti, kožu... Vo vzniknutej zmesi, ktorá sa používa aj na  Nuggetky z tejto siete, sú baktérie, a čistí sa amoniakom.  Aby to nechutilo hnusne, pridajú sa umelé dochucovadlá.  Pre „prirodzenú“ farbu sa dodávajú chemické farbivá.

Cukríky

Aby sa veci pekne leskli, využíva sa šelak. Používame ho napríklad na nábytok, alebo do rôznych jedál. Na cukríkoch pripomínajúcich fazuľky každej chuti si treba dať pozor, aby nebol na „leštenie“ použitý práve tento šelak.  Sú to totiž výkaly červca lakového. Ide o druh chrobáka, vyskytujúceho sa hlavne v Thajsku. Áno, šelak sa vyrába z exkrementov tohto chrobáka.

Vírusy v salámach

Aby sa z mäsových výrobkov ako sú salámy a párky vytratili nezdravé mikróby, začali firmy používať bakteriofágy.  Je to vírus infikujúci baktérie. Vďaka týmto vírusom zabíjajú mikróby a zabezpečujú dlhšiu trvanlivosť výrobkov.

Zvracanie z "najznámejšej" coly

Nebyť jednej ingrediencie, tak je to fakt.  Kedysi bola súčasťou tejto coly aj koka, z ktorej sa vyrába kokaín.  Aj napriek tomu že táto ingrediencia tam už nie je, dokážeme sa z coly „sfetovať“.  Iba v jednej plechovke  sa nachádza až 10 lyžičiek cukru.  To je doporučená denná dávka pre dospelého človeka.  Vysoký jednorazový príjem cukru v tele automaticky spôsobuje zvracanie.  Aby cola tento pocit nevyvolávala, do nápojov pridáva kyselinu fosforečnú. Tá zmierni sladkosť nápoja na úroveň, aby telu nevadila. Pri znížení objemu cukru v tele by však nápoj nechutil tak, ako teraz a nevyvolával by potrebu  ho neustále kupovať.

Chrobáky a potkanie chlpy v arašidovom masle

Nie všade sú zákony prísne.  V Amerike je umožnené, aby v 100 gramoch bolo až 30 fragmentov chrobákov.  NA arašidové maslo to v priemere vychádza jeden chlp na 100g.

Je plátkový syr syrom?

Bežný plátkový syr, ktorý môžeme kúpiť v obchodoch sú so skutočným syrom len vzdialení príbuzní.  Okrem skutočného syra, ktorého je asi len 50%, obsahuje príchute, chemikálie a aditíva, ktoré dokopy tvoria ostatných 50%.

Nemrznúce kvapaliny a šaláty

Aby šaláty vo fastfoodoch vyzerali čerstvo a chutne, pridáva sa do nich propylenglykol. Táto chemikália sa používa okrem iného aj do deodorantov a nemrznúcich kvapalín.  Vo vyššom množstve táto látka fráždi oči a kožu.

Chlpy v jedle

Pre každého je nepríjemné, keď si v jedle nájde cudzí vlas. Ešte horšie, keď ho vyťahujete z úst. Niekedy sa však stane, že v jedle nenájdete vlas, ale rovno chlp.  Priemerne ich ročne nájdeme v jedlách z fast foodu až 12.

Hovädzie mäso v kuracích nugetkách

Máte pocit že v kuracích nugetkách je len kuracie mäso? omyl. Ich súčasťou je aj hovädzie mäso, ktoré zvýrazňuje chuť. Na zložení je uvedené len esencie alebo extrakty. Nenechajte sa tým však pomýliť.

Tak dobrú chuť...

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz