Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo všetko potrebuje dobrý gazda?

rss

Je toho mnoho :) ale základom je spoľahlivý šrotovník (mlyn na obilie), rezačka zeleného krmiva a ak máte vlastnú kukuricu, zíde sa vám aj lúpačka kukurice. Tieto tri nástroje sú nepostrádateľné na každom dvore kde sa chová hydina, ošípané, kozy, ovce alebo kravička.

Šrotovníky a mlyny na obilie

Ekonomicky najvýhodnejším krmivom sú obilné šroty (samozrejme obohatené ďalšími doplnkami). Na dedinách sa často dá kúpiť lacná pšenica a jačmeň, niekedy aj raž alebo ovos. Našrotovaný resp. zomletý mix takýchto obilnín je celoročným základom krmiva pre hospodárske zvieratá.

Ručné šrotovníky (mlyny na obilie)

Ak chováte len niekoľko sliepok nosníc alebo pár kusov inej hydiny, možno vám postačí na šrotovanie obilia jednoduchý ručný šrotovník. Ručné šrotovníky sú poháňané manuálnou silou :) ktorá zároveň určuje ich výkonovú kapacitu. Našrotovať ručne napríklad pol litra obilia trvá len niekoľko minút a kedykoľvek pripravíte svojej hydine kvalitný, čerstvý šrot. Ručné šrotovníky sa cenovo pohybujú cca od 130 eur za kus. Po rozbalení sa šrotovník jednoducho zmontuje, pripevní na pevný stôl a môže pracovať.

Elektrické šrotovníky (mlyny na obilie)

Pre chov viac kusov hydiny, hydinových brojlerov a väčších hospodárskych zvierat (ošípané, kozy atď.) je nevyhnutný elektrický šrotovník. Éra neskladných starých elektrických šrotovníkov je našťastie dávno preč. Moderné elektrické šrotovníky sú kompaktne tvarované elegantné stroje, ktoré sa ľahko prenášajú, zaberajú omnoho menej miesta a majú nižšiu spotrebu elektriny. Oproti starým dinosaurom :) sa obsluhujú ľahko a bezpečne.

Jemnejšie alebo hrubšie mletie obilia sa nastavuje jednoduchou výmenou sitka s otvormi. K každému šrotovníku je obvykle pribalená celá sada sít. Takže si môžete zvoliť či chcete namlieť hrubý, stredný alebo jemný šrot, krupicu či dokonca múku (závisí od modelu šrotovníka a použitého sita). Výkonovo sa bežne pohybujú podľa modelu cca od 500 W až po 1500 W. Prášenie typické pre staré šrotovníky je pri moderných šrotovníkoch eliminované uzatvoreným zásobníkom, do ktorého padá namletý šrot. Kapacita závisí na výkone motora a na nastavenom site, v praxi je viac ako postačujúca pre absolútnu väčšinu chovateľov.

Lúpačky kukurice (moržováky)

Moržovanie kukurice (oddeľovanie kukuričného zrna od klasov) len tak v rukách :) je fyzicky namáhavé a neefektívne. Už ručná lúpačka kukurice za pár desiatok eur vám dokáže prácu neuveriteľne uľahčiť a zrýchliť. Elektrické lúpačky (moržováky) sa väčšinou predávajú ako samostatné stroje. Niektoré elektrické šrotovníky (napríklad NUOVO UNI-BLOC 1500 W) dokážu popri mletí obilia aj moržovať kukuricu - na vkladanie kukuričných klasov do stroja majú špeciálny otvor. Kúpou jediného stroja tak získate zároveň výkonný šrotovník aj elektrický moržovník.

Rezačky zeleného krmiva

Krájať ručne nožom mladú žihľavu do miešanice pre sliepky, morky, husi a kačice je pomalé a tak trocha aj nebezpečné. Aj keď chováte len pár kusov hydiny, oplatí sa vám investovať do ručnej rezačky na zelené krmivo. Omnoho rýchlejšie a bezpečnejšie nasekáte kopu žihľavy alebo iného zeleného krmiva. Nezabudnite, že čerstvé zelené krmivo je lacným a mimoriadne výživným doplnkom krmiva prakticky pre všetky hospodárske zvieratá. Nasekanú žihľavu môžete ihneď primiešavať zvieratám do šrotu (od sliepok až po kozu). S troškou usilovnosti :) nadbytočné zásoby sekanej žihľavy nasušíte na zimu pre nosnice (ktoré potom krásne nosia vajíčka), ale pochutí si na nej napríklad aj už spomenutá koza.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz