Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo vo februári stihnúť v záhradke?

rss

Február je posledný zimný mesiac, ktorý nás ale vďaka svojmu počasiu do záhradky ešte ani trošku neláka. Ak však chcete byť na tohtoročnú sezónu poriadne pripravený, mali by ste už pomaličky začať. Pripraviť si môžete priesady, ktoré v nádobkách uložte na parapetu. Musia mať dostatočnú vlhkosť , svetlo a teplo. Svetlo a teplo pri tom musia byť v rovnomernom pomere. Keď majú menej svetla, nemali by mať ani prílišnú teplotu, aby priesady nevyťahovalo ale boli pevné.

Ak je teplota vo februári priaznivá, okolo 3 – 4°C, môžete sadiť špenát. Semienka vtedy začínajú klíčiť a nevadia im ani krátkodobé mrazíky. Pri teplote ešte vyššej, nad 10°C, môžete ošetriť zasadený zimný cesnak pred fúzavkou cesnakovou. Okrem toho si v záhradke môžete pripraviť miesto, kde neskôr zasadíte skoré zemiaky. Zeminu v tomto mieste prikryte priesvitnou tmavou fóliou, pod ktorou sa pôda pomaličky prehreje a pripraví na sadenie.

V ovocnom sade je roboty oveľa viac, ako v záhradke. Stromy treba najprv odľahčiť, preto sa môžete pustiť do ich rezu či odstraňovania zoschnutých moníliových múmií, teda zoschnutého infikovaného ovocia. Najlepšie urobíte, ak ich spálite. Okrem toho odstráňte aj prezimujúcich škodcov. Následne na to môžete začať s ošetrovaním stromčekov. Kmene sa zvyknú natierať vápenným mliekom (pálené vápno v pomere 1kg na 10 litrov vody). Pôsobí ako ochranná teplota pred machmi, lišajníkmi ako aj prehriatím a popraskaním kmeňa.

Broskyne a marhule na náter vápenným mliekom môžu počkať až do jarného pučania, aby ich náter ochránil pred jarnými mrazíkmi. Broskyniam sa ale môžete povenovať  aj vo februári a to v prípade vyšších vonkajších teplôt nad 7 stupňov. Od začiatku nalievania púčikov až do kvitnutia stromov ich môžete ošetrovať proti kučeravosti listov. Ak je priaznivé počasie, ovocné stromy môžete vyživiť aj dusíkatým hnojivom, ktoré porozhadzujte ku kmeňom.

Mimo záhradky nezabudnite prekontrolovať pivnice a sklady ovocia, kde by mohla teplota vzduchu začať stúpať a zničiť tak zásoby. Nastal čas aj na prehádzanie kompostu. Vrchnú zamrznutú časť rozbite a prehádžte ju spodnou. Takto prevzdušnený kompost môžete porozhadzovať na tie časti záhrady, ktoré ste na jeseň zrýľovali.

Aké sú vaše tipy na skoré februárové záhradkárčenie? :)

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz