Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čistý domov len so sódou a octom

rss

Ako každé sviatky, ani tieto sa určite nevyhneme veľkému upratovaniu. Niektorí z nás to už stihli v predstihu, mnohí si ho však nechávame až na posledný víkend pred Vianocami. Prinášame vám preto pár jednoduchých tipov, ako si váš domov vyčistiť bez chémie. Postačí na to obyčajná sóda bikarbóna a ocot. Ušetrí vám to peniažky, dôkladne vyčistíte takmer celú domácnosť a na rozdiel od chemických prípravkov sú šetrné nie len k prostrediu, no aj k ľudskému zdraviu.

Škvrny na koberci: Škvrnu pošúchajte, posprejujte (alebo jednoducho trošku polejte) rovnakým dielom vody a octu a šúchajte uterákom, až kým škvrna nezmizne.

Kávovary: Dva hrnčeky octu prevarte v kávovare namiesto vody. Potom ocot vymeňte za vodu a prevarte ešte dvakrát.

Prostriedok na linku: Zmiešajte šálku vody, šálku octu a pre príjemnú vôňu pridajte aj pár kvapiek citrónového, či iného esenciálneho oleja. Pre silnejší účinok zmes trochu zohrejte v mikrovlnke. Avšak pozor! Ocot nepoužívajte na žulové, mramorové či iné kamenné dosky.

Poháre a hrnčeky: Zájdenú špinu z hrnčekov odstránite tak, že ich na noc naplníte vodou a sódou bikarbónou. Najúčinnejšie je, ak sa budete riadiť pravidlom jeden diel sódy bikarbóny na dva diely vody. Ráno potom hrnčeky len umyte.

Domáca aviváž: Zmiešajte pol hrnčeka vody s tromi hrnčekmi octu a ohrejte v mikrovlnke zhruba minútu. V zmesi potom rozpustite pol hrnčeka sódy bikarbóny a pridajte zhruba 8 kvapiek ľubovoľného esenciálneho oleja pre dobrú vôňu. Potom používajte ako klasickú aviváž.

Čistič na sklá a okná: Lyžicu octu rozmiešajte v litri vody a nasprejujte na okná. Potom klasicky utrite.

Hrnce a panvice: Ak máte problém s pripáleným jedlom v hrnci alebo na panvici, posypte sódou bikarbónou pripálené plochy, zalejte horúcou vodou a nechajte cez noc postáť. Ráno umyte klasickou hubkou, alebo si pomôžte drátenkou.

Sprchové kúty: Ako prevencia proti plesniveniu dvierok na sprchovom kúte, stien či sprchovacích závesov postačí, keď ich po sprchovaní postriekate octom. Podobne vyčistíte aj drezy či vane. Len postriekajte octom a utrite.

Čo sódou ani octom neumývať?: Určite octom neumývajte nič lesklé. Ocot je kyslina a časom by mohol odobrať lesk. Takisto to platí u kamenných dosiek. Sóda by sa zase nemala používať na povrchoch, ktoré sa ľahko poškriabu.

Tip na záver: Sódu bikarbónu môžete použiť aj ako deodorant topánok. Nechajte pôsobiť cez noc a ráno len sódu z topánok vytraste.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz