Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Alergia na zeler a jej prejavy

rss

Alergia na koreň zeleru, člena rodu Apiaceae, patrí k najviac frekventovaným peľovým alergiám v niektorých európskych krajinách, ako napríklad Francúzsko, Švajčiarsko, či Nemecko.

Zeler môžeme konzumovať surový, ale aj varený. Vážne alergické reakcie sú pozorované najmä po zjedení surového zeleru, ale taktiež sa môžu vyskytnúť po príjme potravín obsahujúcich technologicky spracované alebo ohriate zelerové buľvy. To je obzvlášť závažne preto, že sušený prášok zo zelerových koreňov sa používa ako lacná koreniaca prísada vo veľkom množstve spracovaných potravín, ako sú koreniace zmesi, polievky, vývary, šalátové dresingy. Zelerové alergény majú však vysokú tepelnú rezistenciu, pretože aj po zahriatí zeleru na teplotu 100 stupňov C po dobu viac ako 60 minút sa vyskytovala alergická reakcia u väčšiny pacientov trpiacich alergiou na zeler.

Prvým symptómom alergie na zeler je vraj zvracanie a hnačka. To sú dva spôsoby, ktorými sa telo snaží zbaviť toxínov. Ak tieto symptómy pretrvávajú dlhší čas, sú potrebné konzultácie s lekárom, aby telo nebolo dehydratované.

Ďalším symptómom môže byť vyrážka na koži. Tieto môžu, ale nemusia byť bolestivé a patria medzi bežné príznaky alergických reakcií. Môžu to byť vyrážky, pupence, opary, ekzémy. Tie môžu svrbieť, alebo byť bolestivé na dotyk. Hoci môžu byť kdekoľvek na tele, pri alergii na zeler ide najčastejšie o vyrážky na tvári a krku.

Alergickou reakciou môže byť aj problematické dýchanie, či dýchavičnosť. To sa vyskytuje najmä ak opuchne tvár alebo hrtan. V tejto situácii by, samozrejme, mal byť vyhľadaný lekár.

Pri podozrení na alergiu môže byť ďalším príznakom závrat alebo nevoľnosť, keďže zeler znižuje krvný tlak. Najnebezpečnejší symptóm je ale anafylaktický šok, ktorý sa pomerne bežne vyskytuje pri alergiách na potraviny, či pri bodnutiach hmyzom.

Pokiaľ sa teda u vás objavia alergické reakcie, je vhodné konzultovať svoj stav s alergológom, aby ste sa uistili, že za vaše ťažkosti môže práve zeler. Samozrejme, pokiaľ by sa to potvrdilo, tak by ste sa mali vyhýbať jeho konzumácii. Ani tehotné ženy by nemali konzumovať zelerové semená (nachádzajú sa v zmesiach korenín) vo vyšších dávkach, pretože by mohlo dôjsť k sťahom maternice.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz