Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako zdravo využiť med

rss

V antickom Grécku označil Aristoteles med ako: „rosu destilovanú zo svetla hviezd a dúhy“, pretože si myslel, že med prší na kvetiny z hviezd. Egyptská kráľovná Kleopatra, či kráľovná zo Sáby si ho kvôli omladzovaniu pridávali do kúpeľa.

Medom sladili už ľudia v dobe kamennej. Už 2500 rokov pred naším letopočtom bol med využívaný na liečbu rán. Starí Egypťania ho používali v mnohých liečivých receptoch, ako aj pri skrášľujúcich procedúrach. Mnohé egyptské recepty sú zobrazené na maľbách vytvorených okolo roku 1530 pred naším letopočtom.  Sú to recepty na masti s medom, ktoré používali na liečbu ochorení žalúdka, obličkové kamene, slabosť, mdloby a zápchu. Hippokrates zase používal med v prípade horúčky a ako obklad na rany a hnisavé vredy.

Med obsahuje kombináciu až 180 rôznych druhov látok. 80% medu tvoria sacharidy- fruktóza, glukóza, sacharóza, zvyšok voda, enzýmy, aminokyseliny, množstvo vitamínov, rôzne minerály a stopové prvky, hormóny, farbivá, či vonné látky.

Zdravotné výhody medu

Sladidlo: Med obsahuje okolo 69% glukózy a fruktózy, preto je možné použiť ho ako sladidlo, ktoré je pre zdravie vhodnejšie ako obyčajný biely cukor.

Chudnutie: Keďže med má menej kalórií ako cukor, keď je konzumovaný s teplou vodou, pomáha v trávení tuku uloženého v tele. Rovnako med v kombinácii s citrónovým džúsom alebo škoricou pomáhajú v strate váhy.

Zdroj energie: Med obsahuje okolo 64 kalórií na jednu čajovú lyžičku, preto je aj používaný ako zdroj energie. Na druhej strane, jedna čajová lyžička cukru má len okolo 15 kalórií. Ale karbohydráty v mede sú ľahšie premenené na glukózu, preto je pre telo ľahšie strávenie tejto čistej, prírodnej hmoty.

Zdroj vitamínov a minerálov: Med obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Typ a množstvo závisia od kvetov, z ktorých med vznikol. Bežne obsahuje med vitamín C, vápnik a železo.

Antibakteriálne a antifugicídne vlastnosti: Často sa kvôli tejto svojej vlastnosti používa v tradičnej medicíne.

Antioxidanty: Ich obsah v mede je efektívny pre odstránenie voľných radikálov v tele výsledkom čoho je, že sa zlepší imunita.

Rany a opuchy: Lokálne aplikovaný med redukuje opuchy a môže pomôcť v začiatočných štádiách meningokokálnych postihnutí kože. Med tiež lieči a čistí špinavé rany, pričom bráni ich hnisaniu. Pokiaľ med použijeme na spáleniny, zredukuje vytváranie jaziev.

Prechladnutie: Pri prechladnutí sa odporúča dať si med do čaju, ktorý by ale nemal byť príliš horúci, aby sa liečebné účinky medu nestratili.

Vysoký krvný tlak: Používaním medu dochádza k rozširovaniu ciev, čo napomáha pri liečbe vysokého krvného tlaku.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz