Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako pestovať patizóny

rss

Patizóny sú lahodná zelenina exkluzívneho vzhľadu, patriaca do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaeae). Vďaka príbuznosti s tekvicami či cuketami sa ľahko môže stať, že sa budú prirodzene krížiť.

Kedy a ako patizóny vysiať

Patizóny zle znášajú mrazy a studené počasie. Preto ak plánujete výsev patizónu priamo do pôdy, počkajte, kým na jar prejdú traja zamrznutí. Vhodným obdobím na výsev je druhá polovica mája. Patizóny sa sejú do hniezd po dve alebo tri semienka do každého. Nestačí len tak semienka vhodiť — jemne ich do pripravenej mäkkej pôdy zatlačte, a nedávajte ich cez seba ale nechajte medzi nimi aspoň centimetrové odstupy. Zasypte a opatrne utlačte pôdu. Vzdialenosť medzi hniezdami cca 1 m, ak sadíte vo veľkom použite spon 1 m x 0,6 m aby mali rastliny dostatok priestoru. Po vysiatí ich zľahka polejte.

Nároky na stanovisko a starostlivosť

Patizónom sa darí v ťažších, hlinitých pôdach s dostatkom vlahy a živín, na slnečnom stanovisku. Oplatí sa pôdu im už na jeseň vopred pripraviť zaryľovaním dobre vyzretého kompostu. Patizóny si vyžadujú pravidelnú zálievku každý večer, ale len ku koreňu — nepolievajte im vodou listy a plody. Je dobré poznačiť si paličkou kde ste vysiali semienka, pretože neskôr v bujnej záplave veľkých listov je niekedy ťažké nájsť korene patizónu. Počas vegetačného obdobia môžete patizóny prihnojovať kompostom.

Zber úrody

Vegetačné obdobie patizónu je len okolo 70 dní, takže sa môžete tešiť na skorú úrodu už po vyše 2 mesiacoch. Patizóny majú krásne tvarované plody s vrúbkovaním pripomínajúcim lupienky kvetov. Farba plodov závisí na odrode. Dnes sú v predaji odrody klasických bielych, ale aj žltých či zelených patizónov. Úrodnosť podporíte pravidelným a skorým zberom plodov. Plody sa zberajú mladé a nezrelé, asi pri dosiahnutí priemeru plodu 12 cm. Plody s priemerom väčším ako 15 cm majú omnoho tvrdšiu šupku. Pri zbere si dajte pozor na typickú chybu záhradkárov — neodrezávajte plod nožom (hrozí zanesenie infekcie do rastliny), ale ho “odkrúťte”. Nepoškodené plody sa dajú v chlade a suchu dlhodobo uskladniť. Využitie v kuchyni je podobne všestranné, od vyprážania a omáčok až po zaváranie.Patizóny sú lahodná zelenina exkluzívneho vzhľadu, patriaca do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaeae). Vďaka príbuznosti s tekvicami či cuketami sa ľahko môže stať, že sa budú prirodzene krížiť.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz