Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako k nám prišiel tradičný Skalický trdelník? Upiecť ho môžete aj doma

rss

Kto by nepoznal trdelník? Sladká dobrôtka z kysnutého cesta sa nám spája hlavne s jarmočným obdobím. Napríklad ale u našich susedov – hlavne Pražákov, nájdete trdelník celoročne takmer na každom rohu. Svojou vôňou láka najmä turistov, pre ktorých sa stal veľkou atrakciou a doslova kulinárskym symbolom Prahy. Pražskí pekári ho dokonca inovovali na rôzne variácie – so zmrzlinou, čokoládou, šľahačkou či ovocím. Je však trdelník skutočne českým výrobkom, alebo pochádza odinakiaľ?

Tradičný Skalický trdelník

Na našom území je trdelník typický najmä pre región Záhorie. Veď aj má byť prečo. Skalický trdelník totiž ako prvý prihlásený slovenský tradičný pokrm získal ochranné zemepisné označenie, ktoré registruje Európska komisia v rámci celej Európskej únie. Originálnym „Skalickým trdelníkom“ teda možno nazývať len trdelník vyrobený v okresoch Skalica a Senica. Darmo budú teda turisti považovať trdelník za český. V tomto prípade máme byť na čo hrdí.

Výroba trdelníka

Základom trdelníka je kysnuté cesto. To sa vyvaľká na dlhé prúžky, ktoré sa navinú na tzv. trdlo – bukový alebo kovový valček. Pečú sa na rozžeravených uhlíkoch. Pravé trdelníky by sa mali piecť len na pahrebe alebo pri sálavom teple. Ešte pred upečením by sa mali obaliť v posýpke, ktorá je väčšinou orechová, mandľová alebo vyrobená z posekaných jadier marhúľ. Dnes sa navyše obaľujú v cukre.

Odkiaľ k nám prišiel?

Podľa starých zdrojov sa u nás trdelník pečie už od konca 18. storočia. Prvým trdelnikárom bol vraj kuchár grófa Jozefa Gvadániho, ktorý pôsobil v Skalici práve koncom 18. storočia. Na jarmokoch sa trdelník objavil prvýkrát niekedy na prelome 19. a 20. storočia.

Niektoré staré legendy hovoria, že história prípravy trdelníku pochádza už z dôb príchodu Maďarov na naše územie. Keď totiž získali múku a vajcia, vymiesili cesto a ovinuli ho na rohy. Potom ho upiekli na ohni a prvé trdelníky boli na svete.

Vyskúšajte domáci trdelník

Aj keď sa to zdá nemožné, trdelník si môžete vyrobiť aj doma. Miesto tradičného trdla stačí použiť trubičky na kremrole, valček alebo napríklad sklenenú fľašku.

Budeme potrebovať:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 5 žĺtkov
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 500 ml mlieka
  • 150 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 200 g orechov
  • 1 vajce na potretie
  • práškový alebo vanilínový cukor na posypanie

Postup:

1. Preosiatu múku premiešame s práškovým cukrom a štipkou soli. V strede urobíme priehlbinku, kam rozdrobíme droždie a zalejeme troškou teplého mlieka.

2. Keď kvások vykynie, pridáme mäkké maslo a žĺtky. Cesto spracovávame za postupného pridávania zvyšného mlieka.

3. Poriadne vymiesené cesto dáme do misky, prikryjeme utierkou a dáme do tepla kysnúť aspoň na pol hodinku.

4. Po vykysnutí cesto znovu spracujeme a opäť dáme kysnúť na aspoň pol hodinku.

5. Počas kysnutia si môžeme pripraviť posýpku: orechy nasekáme a zmiešame s kryštálovým cukrom.

6. Z vykysnutého cesta si vyvaľkáme valčeky, ktoré budú hrubé približne 1 – 2 cm.

7. Valčeky navinieme na trubičky na kremrole, valček alebo fľašku. Valček aj fľašku najprv obalíme alobalom.

8. Cesto chvíľku necháme odležať, aby ešte trošku vykyslo a potom ho potrieme rozšľahaným vajíčkom.

9. Trdelníky následne obalíme v posýpke a dáme na plech. Vždy je nutné, aby boli umiestnené tak, aby sa dali opiecť. To znamená, že cesto musí byť akokeby vo vzduchu.

10. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15 minút. Počas pečenia ich otáčame, aby sa poriadne opiekli z každej strany.

Po upečení ich môžete ešte posypať práškovým či vanilkovým cukrom. Obľúbená je aj škorica. Dobrú chuť!

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz