Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

4 skoré jarné zeleniny, ktoré sa oplatí zasadiť hneď!

rss

Záhradkársku sezónu môžete začať rôznymi rastlinkami. Štyri druhy zeleniny, ktoré vám dneska predstavíme, ľahko zvládnu aj nižšie pôdne teploty či nepredvídateľné mrazy. Najideálnejšie pre ne je, ak ich vysadíte štyri až osem týždňov pred očakávanými poslednými jarnými mrazmi. Ak vám v sadení bráni len príliš vlhká pôda, jednoducho rozsypte na záhradku zhruba 5 centimetrovú vrstvu kompostu a semienka zasaďte priamo do nej. Takto zasadenú zeleninku môžete zberať začiatkom leta a na jej miesto vysadiť letné plodiny, napríklad fazuľku či bazalku.

Reďkovky

Jarným kráľovnám záhradiek – reďkovkám, sa dobre darí aj v chladnejšom počasí. Teplo im doslova nevyhovuje. Ak je pôda či teplota vzduchu príliš vysoká, reďkovke narastú len maličké slabé korienky a navyše začne kvitnúť predčasne. Vzhľadom na to, že reďkovky sú schopné dozrieť už 30 dní od výsadby, jednoznačne patria medzi chutné rýchlo dozrievajúce „treba mať“ každej zeleninovej záhradky. Aby ste si zabezpečili dostatok reďkovky po celú sezónu, zasaďte zhruba 20 – 30 semienok každé dva týždne. Bez veľkej námahy si tak vypestujete vlastnú chutnú zeleninku vhodnú do šalátov, či len tak, na zahryznutie.

Kvaka

Kvaka nemusí nutne patriť medzi jesenné rastliny, môže sa sadiť aj skoro na jar. Pôdu nehnojte tesne pred jej sadením, nemá to rada. Najchutnejšia kvaka je, keď je mladučká. Jej veľkosť pri vytiahnutí zo zeme môže byť aj taká malá ako ping – pongová loptička. Vychutnáte ich opečené či uvarené a roztlačené na kašu. Mladé zelené výhonky sú skvelé do šalátov, staršie listy sa hodia napríklad do polievok alebo pod dusené mäso.

Repa

Táto koreňová zelenina je náš favorit. Ak ste si nikdy doma nevypestovali vlastnú, či dokonca nikdy neochutnali inú ako konzervovanú, prišiel čas na zmenu! Podobne ako kvaka, ani ona nemá rada čerstvo pohnojenú pôdu a ľahko vyklíči aj v studenej pôde. Sadí sa do riadkov zhruba v 30 cm vzdialenosti od seba. Mladé rastlinky sa musia často pretrhávať na vzdialenosť okolo 10cm. Okrem toho ju treba často okopávať a odburiňovať, v závislosti od počasia aj zavlažovať. Aj keď vypestovať ju stojí viac námahy ako pri predchádzajúcich rastlinkách, kvôli jej skvelej chuti a zdravotným účinkom sa starostlivosť o ňu určite oplatí.

Mrkva

Mrkva patrí medzi tradičné zeleniny našej kuchyne preto jej využitie zrejme nemusíme nijak špeciálne predstavovať. Čo sa týka jej pestovania, najlepšie klíči v teplejšej pôde, no môže byť vysádzaná až štyri týždne pred poslednými očakávanými jarnými mrazmi. Mrkvu nesaďte veľmi hlboko, stačí maximálne 10 centimetrov do zeme. Klíči veľmi pomaly, preto buďte trpezlivý a so zberom príliš neponáhľajte. Ak ale máte chuť, môžete si vytrhnúť aj mladšie rastlinky, ktoré sú skvelé len tak na hryzkanie. Dobrú chuť! 

Komentáre

Marian Paštéka 3.4.2016, 10:32
Pani Iva máte tam jednu chybičku.Mrkvu nevysievame do hĺbky 10 centimetrov ,ale skôr do hĺbky 10 milimetrov ! Ja by som ale k dnešnému dňu už pridal aj cibulu -výsev/zo semena/ a aj výsadbu /sadzačky/.Taktiež skorý hrach a samozrejme aj petržlen. Okrem toho - do minulého roku som nevedel dopestovať /alebo len veľmi malú úrodu/ šošovicu.Potom som niekde našiel,že šošovica má byť v zemi do konca marca.Minulý rok som tak urobil a šošovice m mal za jeden 4 litrový pohár - z plochy cca 3 x 5 m. A temer som zabudol - ak vysievate mak na jar - tak aj ten už má termín -mne sa už riadkuje.A kto chce mať skoro zemiaky - tak skoré zemiaky už tiež možno posadiť /aj tie už mám posadené/.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz