Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tipy na správne skladovanie potravín

rss

V predchádzajúcom článku Ako neplytvať jedlom sme ako jedno z riešení uviedli správne skladovanie potravín. Nie vždy vieme, ako potraviny správne uskladniť, a tak zbytočne plytváme jedlom a aj prichádzame o peniaze. Na nasledujúcich riadkoch by sme vám chceli pripomenúť pár všeobecných tipov na uloženie ovocia, zeleniny a potravín.

Pozor na jablká, banány a paradajky

Jablká, banány, paradajky, ale aj citrusové ovocie skladujte vždy oddelene od ostatných potravín. Produkujú totiž etylén, plyn, ktorý zapríčiňuje rýchlejšie dozrievanie, či hnitie iných druhov ovocia, zeleniny, či potravín.

Neskladujte potraviny v plastových vreckách

Čím ďalej tým viac sa dozvedáme o toxicite plastov a nebezpečenstvách skladovania, či zohrievania potravín v nich. Ak ste teda už aj nakúpili potraviny do týchto vreciek, pred uskladnením ich z nich vyložte. Taktiež to pomôže bylinkám, či zelenine, aby mohla dýchať. 

Nastavte si správne chladničku a mrazničku

Veľakrát sa nám mnoho potravín pokazí aj kvôli nesprávnej teplote nastavenej v chladničke, či mrazničke. Optimálna teplota je medzi 2,5 - 4,5 stupňami Celzia v chladničke a -17,5 až -16,5 stupňami Celzia v mrazničke.

V chladničke využívajte správne miesto

Mnoho chladničiek má už v dnešnej dobe špeciálne poličky alebo zásuvky na uskladnenie zeleniny. Na tomto mieste je zvyčajne väčšia vlhkosť ako na ostatných miestach chladničky, čo pomáha zelenine vydržať dlhšie čerstvou. Pokiaľ na tejto zásuvke, či polici môžete aj nastaviť vlhkosť, majte na pamäti, že väčšia vlhkosť je potrebná pre listovú zeleninu a nižšia pre nelistovú, kam patrí aj mrkva, či uhorka.

Dbajte na správne uskladnenie v mrazničke

Všetky zmrazené potraviny by mali byť umiestnené vo vzduchotesnej krabičke tak, aby v nej bolo čo najmenej vzduchu. Vzduch totiž obsahuje vlhkosť, ktorá vytvára ľadové kryštáliky, ktoré zrýchľujú pokazenie jedla. Zamrazenie v nízkej obdĺžnikovej sklenenej miske vám pomôže vidieť do vnútra a tak viete posúdiť, koľko zásob čoho vám ešte zostáva. Nezabudnite na krabičku nalepiť dátum, kedy ju vkladáte do vašej mrazničky.

Sušte, zavárajte

Pokiaľ ste mali veľkú úrodu zeleniny, či ovocia, alebo ste to len prehnali s ich nákupom, nezabudnite ako na to, ako potraviny skladovali naši predkovia- sušte a zavárajte. Veľa druhov ovocia a zeleniny viete uskladniť na dlhšiu dobu aj tak, že ich usušíte. Či už na to použijete sušičku alebo budete sušiť pri priaznivom počasí vonku alebo na povale je na vás. Kompóty, džemy, čalamády sú tiež riešením na to, aby ste predišli zbytočnému plytvaniu potravinami.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz