Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako neplytvať jedlom

rss

Štatistické údaje o plytvaní jedlom vás dozaista nepotešia, či skôr nahnevajú, ak ste čo i len trochu zástancom neplytvania. Podľa agentúry na ochranu životného prostredia je 21,6% toho, čo sa nachádza na komunálnych skládkach odpadu jedlo, pričom jeho hmotnosť prevyšuje 29 miliónov ton. Existuje pritom veľa spôsobov, ako jedlom neplytvať a znížiť množstvo odpadu, čím nielen pomôžeme našej Zemi, ale aj svojej peňaženke.

Správne skladovanie jedla

Až približne dve tretiny potravinového odpadu sú spôsobené nevhodným skladovaním jedla. Hoci je pravda, že mnohé z tohto odpadu sa dá použiť aj napríklad na kompostovanie a nemusí hneď poputovať do odpadkového koša, dozaista na takomto vyhadzovaní jedla neušetríte. Snažte sa preto jedlo skladovať tak, ako je odporúčané, v chladničke ho nezakrývajte inými potravinami a nekupujte zbytočne veľa jedla do zásoby.

Plánovanie jedla

Ak si naplánujete váš týždenný jedálniček dopredu a podľa neho následne nakúpite potraviny, istotne nevyjde veľa jedla nazmar, pretože nakúpite len to, čo budete schopní minúť. A čo ak vám niečo zvýši a už to viac nemáte chuť jesť? Zmrazte to! Určite takéto jedlo oceníte, keď nebudete mať chuť a silu variť. Len rozmrazíte, prihrejete a je to!

Kupovanie miestnych poctivých potravín

Nákupom domácich miestnych poctivých potravín nielen predĺžite trvanlivosť potravín, keďže ich nakupujete čerstvejšie ako v supermarkete, ale aj podporíte miestnych farmárov. Zelenina a ovocie možno nie sú tak krásne vytvarované, farebné a lesklé, ako v supermarkete, ale dozaista oveľa chutnejšie, čerstvejšie a zdravšie.

(Ne)riadenie sa podľa dátumov na výrobkoch

Minimálny dátum trvanlivosti a spotrebujte do sú dátumy, ktoré nemusia byť vždy markermi toho, že jedlo sa už skutočne nedá spotrebovať. Skôr ako indikátor nepokazenosti jedla sú odporúčaním toho, kedy je výrobok ešte vo vrcholovej kvalite. To znamená, že výrobok môže byť mnohokrát použitý ešte dlho po dátume trvanlivosti, či spotreby. Keď teda budete výrobky podľa týchto dátumov kontrolovať, nebojte sa použiť potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti. Samozrejme, skontrolujte ich vôňu a pozrite, či na nich nie je pleseň. Pokiaľ nájdete vo svojej chladničke, či špajzee potraviny po dátume spotreby, buďte opatrnejší. Tento dátum je totiž viac kontrolovaný a zvyčajne sa po ňom už potraviny nedajú konzumovať.

Kompostovanie potravín

Ak sa vám predsa len nejaké potraviny pokazia a už nie je možné použiť ich ani ako odpad pre domáce zvieratá, kompostujte. Určite je lepšie umiestniť jedlo na kompostovisko a opätovne ho použiť v záhrade ako hnojivo, ako dať ho na skládku odpadu. Ak nemáte dostatok priestoru na kompostovanie, obráťte sa na nejakých blízkych susedov alebo farmu.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz