Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Štvorcová záhrada - čo je to?

rss

Štvorcová záhrada je obdoba pestovania vo vyvýšených záhonoch, avšak šetrí ešte viac miesta, preto je vhodná najmä na naozaj malé záhradky, balkóny, či terasy. Štvorcové záhrady vyzerajú veľmi usporiadane a pekne, pretože každý druh rastliny je pestovaný v jednom štvorci. Vynálezcom tohto druhu pestovania je Mel Bartholomew. Ten tvrdí, že týmto spôsobom je možné vypestovať rovnako veľa zeleniny, ako pestovaním v riadkoch, avšak potrebných je len 50% nákladov, o 80% menej miesta, o 90% menej vody a o 95% menej semien v porovnaní s bežným pestovaním.

Umiestnenie štvorcovej záhrady

Pri vyberaní miesta na štvorcovú záhradu by ste sa mali zamyslieť a vybrať miesto, ktoré bude najvhodnejšie pre väčšinu rastlín. Na tomto mieste by malo denne svietiť aspoň 6-8 hodín slnko. Nemalo by byť blízko kríkov a stromov- jednak kvôli tieňu, ale aj aby si navzájom neprekážali ich koreňové systémy.Miesto na štvorcovú záhradu nevyberajte príliš ďaleko od domu a ani na mieste, ktoré sa príliš podmýva. Majte na pamäti, že na pôde nezáleží, nakoľko ju pravdepodobne nebudete používať.

Ako začať so štvorcovou záhradou

Štvorcovú záhradu si založíte úplne jednoducho. Začať by ste mali s väčšou debničkou, ktorú položíte na vhodné miesto a naplníte zeminou. Následne na ňu položíte štvorcovú mriežku, ktorá vám ju rozdelí na viacero malých "záhradiek", či "políčok". Šírka veľkej debničky by nemala byť väčšia ako 120cm, aby ste dočiahli na každý zo štvorcov pri pestovaní. Dĺžka debničky a počet štvorcov je len na vás. Debničky môžu byť z dreva, vinylu alebo tehál. Ak chcete mať viacero štvorcových záhrad, nezabudnite medzi jednotlivé debničky naplánovať uličky aspoň 90cm široké. V nich môžete mať vysadenú trávu alebo môžu byť vysypané kameňmi, či vybetónované, ako vám to už len vyhovuje.

Pestovanie v štvorcovej záhrade

V závislosti na veľkosti zrelých plodov zasaďte do jedného štvorca 1, 4 , 9 alebo 16 na rovnaké vzdialenosti rozmiestnených semienok. Vyberte is ovocie a zeleninu, ktorú má rada vaša rodina a nič z nej nevyjde nazmar. Do každej jamky, ktorú urobíte prstom vložte 2-3 semienka. Prikryte zeminou a zalejte vodou. Po vyklíčení nechajte najsilnejšiu rastlinku a ostatné odstráňte. Pestujte len toľko raslín, koľko plodov ste schopní využiť.

Starostlivosť o štvorcovú záhradu

Ako sme už vyššie uviedli, šírka štvorcovej záhrady by nemala presahovať 120cm (prípadne 60cm, pokiaľ je štvorcová záhrada prístupná len z jednej strany). Je to kvôli tomu, aby sme do jednotlivých štvorcov za žiadnych okolností nestúpali, nepreskakovali ich a ani nijako inak neudupávali pôdu v nich. Starostlivosť o rastlinky by mala byť pravidelná, podobne ako pri pestovaní v riadkoch. 

Polievanie štvorcovej záhrady

Ani pri štvorcovej záhrade netreba zabúdať na pravidelnú zálievku, predovšetkým v suchších obdobiach. Keďže je záhradka menšia, postačí ak si necháte do viacerých vedier napršať vodu. Tú následne nechajte na slnečnom mieste. Rastlinky tak budete môcť polievať pohárom alebo malým polievakom priamo ku koreňom teplou dažďovou vodou, čo pomáha udržať pôdu teplú najmä v preklenovacích obdobiach jari a jesene.

Zber úrody v štvorcovej záhrade

Plody z vašej štvorcovej záhrady môžete zbierať hneď ako sú zrelé. No a akonáhle nejakú plodinu zo zeme vyberiete, pridajte do pôdy hnojivo a môžete začať pestovať namiesto nej nejakú inú.

Takýto, pomerne jednoduchý, je celý systém štvorcovej záhrady. Pamätajte, že priňom nepotrebujete žiadne nástroje. No a akonáhle je štvorcová záhradka vybudovaná, nie je v nej už takmer žiadna práca.... a predovšetkým žiadna burina :).

 

Zdroj obrázka: goodhousekeeping.com

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz