Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zeleninová farma na basketbalovom ihrisku

rss

Zaujímavá farma bola vybudovaná aj v New Yorku. Za kostolom svätej Cecílie tu vyrástla jedna z malých mestských fariem, ktoré v Amerike nazývajú tenth acre farm, čo v preklade znamená farma na jednej desatine akra (t.j. približne 404 m2).

Prečo je farma netradičná?

Netypickosť tejto farmy spočíva najmä v jej umiestnení. Keďže v New Yorku nie je veľa plôch, na ktorých by bolo možné pestovať zeleninu a ovocie, Jordan Hall a bratia Benett a Adam Wilsonovci tento problém vyriešili po svojom. Vždy, keď šli z bohoslužieb obchádzali opustené basketbalové ihrisko. Keď sa snažili dopátrať, komu patrí, zistili, že je majetkom ich kostola. Dohodnutie prenájmu už potom nebolo nič komplikované, hoci prenájom mal jeden háčik, alebo skôr podmienku: aby ihrisko zostalo ihriskom a nič sa nestalo s jeho betónovou plochou. Dakto by to pri takejto podmienke hneď vzdal - veď ako sa dá farmárčiť na betónovom ihrisku?- ale trojica kamarátov, Jordan, Bennett a Adam, sa rozhodli popasovať aj s týmto problémom.

Záhony pripomínajúce zarastené postele

Na basketbalovom ihrisku vyrobili z drevených dosiek vyššie a široké kvetináče pripomínajúce postele. Toto usporiadanie má hneď niekoľko výhod.

Do kvetináčov mohli navoziť úrodnú, poctivú zeminu. V nej sa môžu vyvinúť zdravé populácie mikróbov a červov nevyhnutných pre dlhodobé, udržateľné a produktívne pestovanie.

Vyvýšené kvetináče s rastlinami tiež znamenajú, že pestovatelia nikdy nebudú musieť vstúpiť na pôdu a postúpať po koreňoch rastlín. Rastliny tak nemusia míňať svoju energiu na opravovanie postúpaných poškodených koreňových sústav a môžu ju využiť na vytváranie kvetov a plodov.

Ďalším veľkým plusom vyvýšených kvetináčov je pôda umiestnená vo výške, nie priamo na zemi. Tak trvá menej času, kým sa pôda na jar zahreje a v zime zase dlhšie zostáva teplá. To zvyšuje ich vegetačnú sezónu každý rok o 3-5 týždňov, počas ktorých dozrie viac plodov vhodných na konzumáciu.

Cieľ projektu farmy

Hlavnou myšlienkou a cieľom vytvorenia tohto projektu bolo poskytnúť obyvateľom New Yorku čo najčerstvejšiu, najzdravšiu a najkrajšiu zeleninu, ktoré za nimi nemusí cestovať kilometre. Trojica kamarátov pestuje rastliny pomocou 100% ekologických metód. Dohodli sa však, že o certifikáciu svojich produktov nebudú žiadať, pretože by sa tým ich plodiny zbytočne predražili. Už na začiatku farmárčenia si však navzájom sľúbili, že sa žiadna chemická látka nikdy nedotkne ich farmy a to aj dodržiavajú. Veria totiž, že najlepšie jedlo sa vyrába procesmi zahŕňajúcimi len prírodné produkty.

Takýto poctiví a inovatívni farmári a výrobcovia sú aj súťažiaci a výhercovia súťaže o NAJobľúbenejšieho farmára/výrobcu 2017. Za podporu súťaže ďakujeme mediálnym partnerompartnerom a Slovak Business agency.

 

Zdroj obrázkov: tenthacrefarms.com

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz