Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Púpava lekárska – liečivý poklad

rss

Mnohí z nás ju považujú za burinu, no pritom púpavu zaraďujeme medzi cennú a liečivú bylinu, ktorá má aj v ľudovom liečiteľstve svoje miesto. V starých knihách sa dokonca uvádza, že ženy si z púpavy a z jej koreňov pripravovali zápary na skrášľovanie pleti.

Poznáte všetky liečivé účinky púpavy? Ak nie, čítajte ďalej. :)

Púpavu lekársku môžeme u nás nájsť najmä na lúkach, pasienkoch a poliach. Určite ju nehľadajte na vlhkých miestach, tie jej vôbec nerobia dobre.

Využiteľné časti

Môžeme povedať, že púpava má všetky svoje časti jedlé a liečivé. Je známa svojou horkou chuťou.

Listy púpavy zbierame jednotlivo v mesiacoch máj až október. Sušíme ich v tenkých vrstvách. Listy obsahujú vitamíny C, A, B, a tiež aj draslík, sodík, železo, vápnik a podobne. Mladé listy púpavy, ktoré ešte neobsahujú mlieko, môžeme použiť do šalátov alebo aj ako prílohu k mäsu.

Koreň púpavy je veľmi liečivý, zbierame ho skoro na jar, teda v marci alebo na jeseň. Pri vykopávaní koreňa je potrebné dávať pozor, aby sme ho nepoškodili. Keď odstránime nadzemné časti, nesmieme zabudnúť ho poriadne umyť pod tečúcou vodou. Koreň sušíme najlepšie na suchom a tienistom mieste. V prípade, ak by sme sa rozhodli pre umelé sušenie, tak ho sušíme maximálne pri teplote do 50°C. Koreň je najlepšie skladovať v dobre uzatvárateľných nádobách.

Vlastnosti a liečivé účinky

O púpave môžeme povedať že je to veľmi univerzálna bylina. Dokáže prečistiť celý organizmus, a tiež má aj močopudné účinky. Používa sa pri cukrovke, odbúravaní cholesterolu, ale aj pri žalúdočných ťažkostiach. Cukrovkárom sa odporúča konzumovať púpavu až 10 kusov denne, kým je ešte v kvete.

Okrem toho púpava dokonca pomáha aj pri znížení krvného tlaku a zlepšuje činnosť srdca. Vhodná je aj pri bolestiach žlčníka či chorobách pečene. Púpava sa odporúča aj v prípadoch, ak sa cítite unavení a chorí. Dokáže vrátiť stratenú chuť do života, a tiež zlepšiť činnosť vnútorných orgánov.

Príprava na použitie

Na nálev z listov budete potrebovať 2 lyžičky sušených listov, ktoré potom prelejte 200ml vriacej vody. Nálev lúhujeme približne 10 minút a potom scedíme. Odporúčame piť 3x za deň.

Odvar z koreňa si pripravíme nasledovne. Budeme potrebovať 2 lyžičky rezaného koreňa, ktoré potom dáme do 250ml vody. Koreň necháme prejsť varom, a potom lúhujeme približne 15 minút. Po 15tich minútach môžeme odvar scediť. Odvar sa odporúča piť v prípade, ak vás trápia ekzémy, cukrovka alebo ochorenia obličiek, žlčníka a pod. Odvar nemá žiadne nežiaduce účinky, len sa neodporúča piť ženám, ktoré stále dojčia.

Okrem šalátu si z púpavy môžeme pripraviť aj púpavový sirup alebo med.

 

TIP: Prečítajte si ďalšie zaujímavé články o liečivých bylinkách. 

http://www.poctivepotraviny.sk/magazin/exoticke-a-liecive-rastliny

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz