Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Chren – bylina mladosti

rss

Verím, že mi dáte za pravdu, že chren je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Už od dávna sa pestuje ako liečivo, ale tiež aj pre svoje využite v kuchyni, pre jeho nezameniteľnú chuť a arómu. Najviac ho pravdepodobne poznáte nastrúhaný v kombinácii s jablkom ako doplnok k uvarenej šunke. No chren má svoje miesto najmä pri zabíjačkových dobrotách alebo údeninách.

Predpokladá sa, že chren pochádza zo strednej Európy. Egypťania  jeho účinky poznali už pred 3500 rokmi. Používali ho pri bolestiach krížov, no tiež aj ako afrodiziakum. Starí Rimania si s ním liečili reumu a Indiáni ho žuli pri bolestiach zubov.

Chren obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje našu imunitu. Tiež je bohatý na vitamín B a minerálne látky. Okrem toho obsahuje draslík, fosfor, vápnik a kyselinu listovú. Je považovaný za prírodné antibiotikum vďaka látkam, ktoré pôsobia proti baktériám, ktoré spôsobujú infekcie močových ciest, a tiež aj obličiek. Horčicové oleje, ktoré sa nachádzajú v chrene, uľahčujú vykašliavanie a rozpúšťajú hlieny. Z tohto dôvodu sa chren odporúča pri chronických kataroch, a tiež aj pri bronchitídach. V porovnaní s inými druhmi zeleniny obsahuje viac vlákniny a sacharidov.

Ako sme spomínali chren má svoje významné miesto v kuchyni, kde sa s ním stretávame najmä v strúhanej podobne, pretože tepelnou úpravou stráca svoje účinky. Jeho chuť a vôňa sú najintenzívnejšie vtedy, keď je čerstvo a jemne nastrúhaný. Poznáme ho ako prílohu k rôznym druhom mäsa alebo tiež v podobe chrenovej omáčky či nátierok. Dokonca aj listy mladého chrenu môžete použiť do šalátov alebo polievok.

Nesmieme zabúdať na fakt, že chren sa používa aj v liečiteľstve. V prípade, ak vás trápia stuhnuté a bolestivé kĺby vyskúšajte tento osvedčený  zábal. Stačí, ak postrúhaný koreň zmiešate spolu s múkou v pomere 3:5 a pridáte malé množstvo masla. Zábal prikladajte na postihnuté miesta, najlepšie v tenkom plátne.

Pozor ale na možné negatíva, ktoré môžu nastať pri konzumácii chrenu. Chren totiž môže podráždiť sliznicu nosa, krku, ale aj tráviaceho ústrojenstva. Tiež môže aj negatívne ovplyvniť liečbu pri poruchách štítnej žľazy, preto ak trpíte ochorením štítnej žľazy, bude lepšie ak sa pred konzumáciou poradíte so svojim lekárom. Mimoriadne opatrní by mali byť najmä ľudia, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva alebo žalúdočnými vredmi.  

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz