Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Potraviny, ktoré by ste nemali skladovať v chladničke - 2.časť

rss

V prvej časti nášho článku ste sa dočítali o prvých 5 potravinách, ktoré sa neoplatí skladovať v chladničke. Pri takomto uchovávaní totiž strácajú chuť, konzistenciu, alebo sa rýchlejšie kazia. (Celý článok si môžete prečítať TU.) Na nasledujúcich riadkoch prinášame zoznam ďalších piatich.

1.Med

Med má byť uchovávaný v tesne uzavretej nádobe pri izbovej teplote na suchom mieste. Takto uložený vám vydrží aj celé desaťročia. Med má mierne kyslé pH a vysoký obsah cukru, čím sa prirodzene chráni pred poškodzujúcimi mikroorganizmami. Skladovanie v chladničke znižuje množstvo priaznivých vitamínov v mede.

2.Cibuľa

Podobne ako paradajky, aj cibuľa v chladničke zmäkne a po čase splesnivie. Cibuľa má svoje prirodzené vrchné ochranné obaly, ale po vybratí zo zeme je potrebné ju poriadne vysušiť. Pri skladovaní cibule majte na pamäti, že má rada suché prostredie s dobrou cirkuláciou vzduchu. Ako sme už spomínali, nemala by sa uchovávať so zemiakmi. Tie totiž vylučujú látky, ktoré urýchľujú jej rozklad.

3.Cesnak

Uskladnenie cesnaku v chladničke alebo v plastovom vrecku spôsobí, že cesnak sa rýchlo pokazí. Uchovávanie cesnaku v chladničke tiež spôsobuje, že strúčiky cesnaku sú napadnuté plesňou, majú zmenenú farbu a sú mäkké. Zmeny na cesnaku spozorujete, až keď olúpite vrchnú pokožku. Ak teda chcete udržať cesnak dlho čerstvý, uprednostnite skladovanie cesnaku pri izbovej teplote, na suchom a tmavom mieste, ktoré má dostatok cirkulácie vzduchu.

4.Bazalka a iné aromatické bylinky

Bazalka miluje teplo a preto dlhšie časové obdobia v chladnejšom prostredí, ako je napríklad chladnička, spôsobujú jej vädnutie. Bazalku je ideálne skladovať na kuchynskom pulte a zaobchádzať s ňou, ako s kvetinami. Čerstvé bylinky tiež radi absorbujú vône okolo seba a preto v chladničke veľmi rýchlo strácajú svoju pôvodnú chuť a arómu. Ak ich teda už musíte skladovať v chladničke, obaľte ich do novín, alebo ich dajte do vzduchotesnej nádoby.

5.Káva

Zrnková  ani mletá káva by nikdy nemala byť uložená v chladničke. Dôvod je jednoduchý: káva veľmi ľahko absorbuje všetky vône z okolia a nikdy sa už potom nevráti k svojej arabicovej chuti. Taktiež aj malé zmeny teploty v chladničke spôsobia odvod vlhkosti z kávy, čím zo zrniek kávy vyprchá ich chuť. Mletú aj zrnkovú kávu by ste preto mali skladovať na chladnom, suchom a tmavom mieste, aby si uchovala svoju chuť aj čerstvosť.

Viete aj vy o nejakých potravinách, ktoré by sa nemali skladovať v chladničke? Podeľte sa o ne s nami v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach :).

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz