Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Potraviny, ktoré by ste nemali skladovať v chladničke - 1.časť

rss

Často veríme, že skladovaním potravín v chladničke ich udržíme dlhšie čerstvé. Nie vždy je to však pravda. Niektoré potraviny pri skladovaní v chladničke strácajú nielen chuť, ale aj svoju výživovú hodnotu. Nízke teploty v nich totiž zrýchľujú rozkladný proces, čím ich pripravujú o ich pôvodnú chuť a aj dôležité enzýmy. Hoci skladovaním týchto potravín v chladničke si neprivodíme žiadne vážne problémy, predsa je lepšie uchovávať ich mimo nej. Nepripravíme sa tak o výživovú hodnotu, ktorú majú na naše zdravie.

1.Zemiaky a sladké zemiaky

Ak zemiaky skladujete pri nízkych teplotách, mení sa škrob na cukor, čo ovplyvní nielen ich štruktúru, ale po uvarení aj chuť. Navyše varom sa v nich potom uvoľňuje nebezpečný akrylamín. Zemiaky by mali byť skladované v chladnom, dobre vetranom prostredí, ideálne zabalené v papierových alebo bavlnených vreckách. Uchovávať by ste ich mali neumyté, pretože vlhkosť zrýchľuje ich hnilobný proces. Neodporúča sa ani skladovať zemiaky s cibuľou, nakoľko zemiaky vylučujú látky, ktoré urýchľujú jej rozklad.

2.Paradajky

Hoci studený vzduch v chladničke chráni paradajky pred hnitím, ničí ich chuť a konzistenciu. Paradajky milujú teplo a to nielen počas rastu, ale aj po ich obratí. Ak teda skladujete paradajky v chladničke s teplotou pod 5 stupňov Celzia, mení sa ich chemická štruktúra. Membrány vo vnútri paradajkových stien sa prelomia, čo znamená, že zelenina zmäkne a jej textúra sa zjemní. Stále môžu byť dobré na varenie, ale nie najchutnejšie na konzumáciu za surova. Skladovať paradajky sa preto odporúča pri izbovej teplote mimo priameho slnečného žiarenia.

3.Tropické ovocie

Plody ako banány, mango, ananásy a papája sú veľmi náchylné na chlad. Skladovanie v chladničke oslabuje ich tkanivá a znižuje enzýmy, ktoré im umožňujú dozrieť. To spôsobuje ich poškodenie na povrchu a stratu chuti. Namiesto toho by sa tieto plody mali skladovať na pulte, kým plne dozrejú. Tým si zachovajú aj maximálne množstvo chuti.

4.Avokádo

Avokádo dozrieva až vtedy, keď sa odtrhne zo stromu. Keď si teda avokádo kúpite v obchode, bude pravdepodobne tvrdé a bude si na dozretie ešte vyžadovať značné množstvo času. Uloženie avokáda v chladničke však proces dozrievania zastaví. Mali by ste ho preto uchovávať pri izbovej teplote, kým nezmäkne a nebude pripravené na konzumáciu. Ak je však avokádo už úplne zrelé, môžete ho uložiť do chladničky. Vtedy ho chladnička udrží dlhšie čerstvé.

5.Olivový olej

Olivový olej by sa mal skladovať na tmavom, chladnom mieste, aby sa zabránilo akejkoľvek zmene chuti a štruktúry. Uchovávanie v chladničke a teda v príliš studenom prostredí, kondenzujú a vytvrdzujú olej, čo mu dáva konzistenciu masla. Ak teda chcete udržať olej v stave, kedy je ľahko použiteľný a udržuje jeho plnú a čerstvú chuť, nedávajte ho do chladničky.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz