Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Orechy, orechové listy aj škrupiny ako liek

rss

Jadrá vlašských orechov sú nielen chutné, ale vynikajú aj vysokou výživovou hodnotou a pozitívnymi účinkami na naše zdravie. Vedeli ste ale o tom, že môžete využiť aj orechové listy a dokonca škrupiny?

Orechové listy sa používajú v sušenom, alebo v zelenom stave. Na použitie v zelenom stave sú najvhodnejšie mladé listy zberané v júni. Mimochodom, jún je vhodný aj k zberu nezrelých zelených orieškov využívaných takisto v liečiteľstve a na prípravu likérov. Vráťme sa ale k orechovým listom. Sú použiteľné vo forme:

·        čaju,

·        macerátu,

·        odvarov,

·        zábalov,

·        záparov.

Recept č.1 : čaj z orechových listov

Je to jednoduché – kopcom naloženú čajovú lyžičku orechových listov (pokrájaných) zalejte ¼ litra vriacej vody a nechajte krátko vylúhovať. Takýto čaj silne prečisťuje krv, prospieva organizmu pri tráviacich problémoch, nechutenstve, črevných parazitoch, ale aj pri žltačke a dokonca pri cukrovke. Trocha znižuje aj krvný tlak. Pri použití ako výplach úst pomáha pri liečbe zápalov ďasien a ústnej dutiny.

Recept č.2: čaj z orechových škrupín

Čisté škrupiny z 12 orechov nechajte lúhovať v ½ litri vody. Po 12 hodinách vodu aj so škrupinami prevarte a sceďte. Hotový čaj sa pije vlažný viackrát denne. Pomáha pri kašli a hlienoch. Ak vám výrazná chuť tohto prírodného čaju nesedí, môžete si ho dochutiť stéviou alebo troškou medu.

Recept č.3: zápar z orechových listov

Pokrájané orechové listy namočte, vložte do nádoby, zalejte vriacou vodou, zakryte pokrievkou a nechajte pri izbovej teplote lúhovať 15 minút. Hotový zápar preceďte cez jemné sitko alebo cez gázu. Používa sa na omývanie alebo ako prísada do kúpeľa. Pomáha pri zápaloch.

Dajte si každý deň pár orechov

Doprajte si denne niekoľko orechových jadier. Obsahujú 70% zdravých tukov, 18% proteínov a 3% sacharidov, flavonoidy, niekoľko vitamínov (skupiny B, C, E, provitamín A), horčík, draslík, fosfor... Konzumácia orechov podporuje mozgovú činnosť, pomáha pri únave, depresii a podráždenosti a slúži ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz