Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo jesť a piť pri chrípke

rss

Keď dostanete chrípku, tak jediné lieky, ktoré naozaj pomôžu sú oddych a čas. Žiaľ, nie je žiadne jedlo, ktoré by vás ako mávnutím čarovného prútika dokázalo uzdraviť. Avšak, ak počas choroby zostanete dostatočne hydratovaný a dáte prednosť výživným jedlám, tak sa nebudete cítiť horšie a tiež vám to pomôže rýchlejšie sa postaviť opäť na nohy. Aké jedlo a pitie teda uprednostniť, keď ležíte a nemáte na nič chuť?

Zelený čaj

Chrípka väčšinou postihuje horné dýchacie cesty a preto vhodnými na pitie sú teplé alebo horúce nápoje, ktoré pomáhajú uvoľniť dýchacie cesty. Odborníci preto odporúčajú pochlipkávať si teplý čaj. Čo sa týka druhu čaju, zelený čaj obsahuje viac antioxidantov, ako čierny a preto je pri chrípke lepší. Pridaním medu do čaju si môžete zvoľniť aj bolesť hrdla a taktiež upokojiť kašeľ.

Rezancová slepačia polievka

Rezancová slepačia polievka je už tradičným liekom pri chrípke a prechladnutí. A veru to je liek veľmi účinný. Slaný vývar pomáha telo hydratovať a zároveň nahradiť stratený sodík. Zelenina v slepačej polievke telu poskytuje potrebné vitamíny a minerály. Z kuraťa sa do tela zase dostávajú bielkoviny, ktoré sú dôležité pre liečenie a obnovenie sily. Niektorí vedci dokonca o slepačej polievke tvrdia, že jej aromatické vlastnosti uvoľňujú hlien, iní zase že kuracia polievka posilňuje biele krvinky, ktoré sú v tele zodpovedné za boj s infekciami. Ak na vás teda útočí chrípka, slepačiu polievku si istotne navarte.

Fazuľa, hrach

Nielen spomínané kurča, ale aj fazuľa a hrach sú dobrými zdrojmi bielkovín. Ak sa vám teda nechce dusiť si kuracie prsia, môžete siahnuť po alternatívnej forme bielkovín- po fazuli, či hrachu. A podobne ako kurča, aj fazuľa a hrach pri chrípke najlepšie chutia vo forme teplej, hydratujúcej polievky.

Pestro sfarbené ovocie a zelenina

Aj v dobrom zdraví je dôležité konzumovať veľké množstvo antioxidantov ako ochranu pred ochoreniami. No a ak je vás imunitný systém chorobou už napadnutý, množstvo zjedenej zeleniny a ovocia by ste mali ešte zvýšiť. Tak sa do vášho organizmu dostanú antioxidanty, ktoré vám pomôžu vystrábiť sa z chrípky rýchlejšie. Odborníci na výživu odporúčajú siahnuť najmä po jasne sfarbenom ovocí a zelenine, ako napríklad po zelenej a červenej paprike, pomarančoch, bobuľovom ovocí. V týchto druhoch ovocia a zeleniny sa totiž nachádzajú antioxidanty v potrebných množstvách.

Pomarančový džús

Ak máte problém antioxidanty zjesť v podobe ovocia, môžete ich aj vypiť. Pomarančový džús je v takom prípade číslo 1- je nielen dobrým zdrojom antioxidantov, ale aj vitamínu C, ktorý tiež skracuje dobu trvania chrípky a prechladnutia.

Hovädzie mäso

Ďalším potrebným prvkom výživy pri chrípke je zinok. Štúdie ukazujú, že tento minerál pomáha bojovať s infekciou reguláciou imunitného systému a teda skracuje dobru trvania bežnej chrípky. Z potravín je zinok obsiahnutý napríklad v hovädzom mäse (to obsahuje aj bielkoviny a vitamín B), ustriciach a krevetách.

Ľahko stráviteľné jedlá

Niekedy, keď majú ľudia chrípku, vplyvom nádchy im nič nechutí alebo trpia aj podráždeným žalúdkom. V takom prípade sú najlepšou voľbou ľahko stráviteľné jedlá, medzi ktoré patria sušienky, banány, ryža, jablkové pyré a toasty.

Zázvor

Potraviny, či nápoje s obsahom zázvoru môžu tiež pomôcť zmierniť problémy spojené s chrípkou. Dôvodom sú protizápalové účinku zázvorového koreňa. Pri chrípke si teda neváhajte pridať zázvor do čaju, či polievky. Hlavne sa nespoliehajte na zázvor pridaný v komerčných potravinách, pretože tam ho je väčšinou veľmi málo.

Podeľte sa s tipmi

Máte aj vy nejaké potraviny, či nápoje, ktoré vám pomáhajú v boji s chrípkou? Budeme radi, ak sa o svoje vyskúšané tipy podelíte v komentároch pod článkom alebo na sociálnych sieťach.

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz