Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo je dobré na posilnenie imunity

rss

V tomto období rozšírených chrípok a prechladnutí je dobré dbať nielen na vhodné oblečenie a pravidelné vetranie, ale aj na to, čo jete. Pomôžte jedlom svojej imunite a zaraďte do svojho denného jedálnička aspoň niektoré z týchto jedál a nápojov.

Orechy

Desiatujte mandle, kešu, či vlašské orechy- sú plné vitamínu E, antioxidantu, ktorý chráni telo pred voľnými radikálmi a pomáha pri vytváraní protilátok bojujúcich s baktériami spôsobujúcimi choroby.

Citrusové ovocie

Obľúbený vitamín C, ktorý pomáha v boji s vírusmi a je dobrým antioxidantom, sa v bohatom množstve nachádza práve v citrusovom ovocí. Grepy, klementínky, mandarínky, citróny, limetky, pomaranče sú v obchodoch dostupné takmer počas celého roka. Nepatria citrusy medzi vaše obľúbené ovocie? Skúste papriky- majú ešte viac vitamínu C ako pomaranč!

Krevety

Krevety majú extrémne nízky obsah tuku a obsahujú antioxidant selén. Tento minerál nášmu telu postačuje aj v malom množstve a je potrebný na podporu zdravého imunitného systému. Samozrejme, ideálne sú čo najčerstvejšie krevety.

Jogurt, kyslá kapusta

Probiotiká, inak nazývané aj „dobré baktérie“, ktoré sa nachádzajú v jogurte, či kyslej kapuste, udržiavajú zdravý tráviaci systém. Podľa najnovších štúdií pravidelná konzumácia probiotík pomáha posilňovať aj imunitný systém.

Zelený čaj

Polyfenoly v zelenom čaji  pôsobia ako silné antioxidanty. Špecificky sú to katechíny, jeden z typov polyfenolov, ktoré podporujú bunky imunitného systému a bránia zlúčeninám vyvolávajúcim choroby. Ak nemáte radi horkosť zeleného čaju, pridajte si do neho trošku medu.

Cesnak

Cesnak obsahuje antibakteriálne zložky a prekypuje antioxidantmi. Nemusíte jesť celé surové strúčiky. Stačí, ak ho pridáte do šalátu, dresingu, či pesta.

Kurkuma

Koreň kurkumy obsahuje prírodnú antioxidačnú látku nazývanú kurkumín. Táto látka v tele pomáha znižovať zápal. Neviete, ako kurkumu pridať do svojho jedálnička? Skúste zamiešať trochu sušenej, či čerstvej kurkumy do svojej rannej šálky kávy, do smoothie, polievky alebo ňou posypte zeleninový šalát.

Kuracia polievka

Kuracia polievka je nepochybne výbornou pre posilnenie imunity, hoci dôvod nie je celkom jasný. Môže to byť kombináciou zeleniny a kuracieho mäsa, ktoré sú plné živín alebo minerálmi a elektrolytmi, ktoré sa do polievky dostanú vyvarením kuracích kostí. Samozrejme, najlepšia je kuracia polievka z domáceho kurčaťa a zeleniny.

Zázvor

Ďalší koreň, ktorý pomáha nielen pri trávení, ale aj pri posilňovaní imunity, je zázvor. Obsahuje silné fytochemikálie bojujúce proti vírusom a baktériám. Postrúhajte si teda zázvor a posypte ním ovocné, či zeleninové šaláty, pridajte ho do marinády na mäso, do polievky, smoothie alebo si z neho uvarte čaj.

Bobuľové ovocie

Jahody, čučoriedky, černice, maliny obsahujú veľké množstvá vitamínu C, antokyánov a ďalších flavonoidov, ktoré vykazujú antimikrobiálnu aktivitu, čo pomáha posilňovať imunitný systém. V tomto období je ťažšie zohnať tento druh ovocia, preto je fajn myslieť na jeho účinky už počas jeho sezóny a urobiť si zásoby do mrazničky.

Chudé hovädzie mäso

Hovädzie mäso je jedným z najlepších zdrojov zinku, minerálu nevyhnutného pre správnu funkciu imunitného systému. Pre konzumáciu si vyberajte hlavne chudé mäso, aby ste zbytočne nezaťažovali trávenie mastnými kúskami.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz