Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čo by ste mali vedieť pred pestovaním brokolice

rss

Tajomstvo vypestovania chuťovo výbornej brokolice je v načasovaní jej pestovania. Brokolica, ktorá dozrieva počas chladného počasia, produkuje najzdravšie a najsladšie plody. Z tohto dôvodu je najideálnejšie pestovať brokolicu na jeseň, pretože jarné podmienky sú veľmi nepredvídateľné. 

Kedy pestovať brokolicu

Približný čas na pestovanie brokolice na jeseň si môžete vyrátať. Ak chcete vysiať brokolicu priamo do záhrady, bez predpestovania, urobte tak 85 až 100 dní pred prvými ohlásenými prízemnými mrazmi. Ak radšej pestujete zeleninu z predpestovaných sadeníc, tak brokolicu by ste mali vysadiť toľko dní pred prvými mrazmi, koľko sa uvádza na semienkach, že potrebujú aby dozreli plus 10 dní navyše. 

Kde pestovať brokolicu

Brokolica najlepšie rastie na priamom slnku a v mierne kyslej (pH medzi 6-6,8), úrodnej, dobre odvodnenej, ale vlhkej pôde bohatej na organickú hmotu. Správne pH a hnojenie zabezpečujú, že živiny, konkrétne mikroživiny ako je bór, budú brokolici k dispozícii pri jej raste. Ak je v pôde bóru málo, alebo v nej úplne chýba, tak brokolica si nemusí vytvoriť bohatú ružicu, ale len holé stonky. Naopak príliš veľa bóru je v pôde pre brokolicu zase toxickým.

Ako pestovať brokolicu

Jesenná brokolica má špecifické požiadavky aj na miesto. Ak pestujete brokolicu vo vyvýšených záhonoch, pestujte ju s odstupmi 38-45 cm. Ak pestujete v riadkoch, zasaďte rastliny brokolice 45-60 cm od seba v riadku a medzi riadkami nechajte medzeru 60-90 cm.

Chráňte brokolicu pred mrazom

Hoci je lepšie, ak sa brokolica pestuje v chladnejšom počasí, predsa len by vám nemala zmrznúť. Mráz totiž môže spôsobiť, že ružice brokolice sfialovejú a zmäknú, hoci to ešte nemusí znamenať, že sa nebudú dať zjesť. Ak teda náhodou príde mráz skôr, ako by ste ho čakali, urobte okolo brokolice provizórny skleník z fólie.

Ako zbierať úrodu brokolice

Pre dosiahnutie najlepšej chuti zbierajte ružice brokolice kým jej púčiky ešte len začínajú napučiavať, predtým, ako sa začnú ukazovať žlté okvetné lístky. Zber brokolice by ste si mali naplánovať na ranné, prípadne doobedňajšie hodiny. Stonku brokolice jednoducho odrežte nožom približne 12-20 cm pod ružicou. To povzbudí rastlinu brokolice ešte k produkcii vedľajších výhonkov pre pokračujúci zber, najmä ak je priaznivé počasie.

Prajeme vám pri pestovaní brokolice veľa úspechov a chutných plodov :). 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz