Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Surová vz. tepelne upravená zelenina

rss

V tomto chladnom období, by sme určite nemali zabúdať, na konzumovanie ovocia a zeleniny. Náš organizmus stále potrebuje dostatočné množstvo vitamínov, a najmä v takomto období. Hoci je pravda, že to bude možno o niečo drahšie, no aj tak by sme zeleninu z nášho určite jedálnička nemali vynechať.

Konzumujete surovú alebo radšej tepelne upravenú zeleninu? Treba si dávať pozor, nie vždy platí pravidlo, že surová zelenina je zdravšia. Je potrebné, aby sme každý jeden druh posudzovali oddelene, aby sme vedeli z ktorej zeleniny môžeme dostať čo najviac výživných látok.

Pozrime sa napríklad na takú mrkvu, v akom stave je zdravšia? V surovom alebo vo varenom stave? Či ju konzumujeme za surového stavu alebo za vareného, má významný, no zároveň rozdielny prínos pre náš organizmus. Mrkva je bohatá na beta-karotény, z ktorých sa v tele vytvára vitamín A, ktorý je nevyhnutný na správnu funkciu zraku. Výskumy ukázali, že karotény sú v surovej mrkve takmer nevyužiteľné. Oveľa lepšie využiteľné sú práve vo varenom stave. Mrkvu sa tiež odporúča nastrúhať, čím sa dostupnosť karoténov zas o niečo zvýši.

Paradajky sú veľmi chutné a obľúbené v surovom stave. No niektorí ľudia ich jednoznačne preferujú vo varenom stave, kde ale v nich klesá obsah vitamínu C. No naopak sa aktivuje látka lykopén, antioxidant, ktorý dokáže ochrániť naše telo pred škodlivinami z prostredia. Výborným zdrojom práve tejto látky je v čerstvo uvarenej paradajkovej omáčke.

Brokolica je bohatý zdroj na minerálne látky, zinok, vápnik, ale aj draslík. Tiež brokolica obsahuje aj provitamín A, ako mrkva. Na využite všetkých minerálnych látok a provitamínu A je najlepšie, ak brokolicu ale tepelne upravíme a podávame s tukom. V surovom stave je brokolica bohatým zdrojom na vitamín C a tiež prispieva k prevencii rakoviny a žalúdočných vredov.

Špenát je veľmi bohatý na železo, vápnik a minerálne látky. Špenát však obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá ale zabraňuje vstrebávaniu vápnika. Varením sa kyselina ničí, preto sa špenát odporúča konzumovať vo varenom stave resp. najlepšie je, ak si ho pripravíte na pare, aby sa z neho nestratil vápnik.

Repa, tú je potrebné jesť za surového stavu, pretože pri varení repa stráca až 30% výživovej hodnoty. V prípade konzumovania surovej repy, sa zdravé látky ukladajú do mozgu.

Červenú papriku konzumujte surovú, pretože vitamín C, ktorý obsahuje, sa stráca pri pečení, smažení alebo grilovaní pri teplote nad 180oC. Varenie červenej papriky by vás pripravilo o veľké množstvo živín.

Cesnak sa odporúča pridávať do jedál tesne pred ukončením varenia. Varenie robí cesnak menej účinným.

Špargľa sa odporúča jesť surová, pretože v surovom stave obsahuje množstvo látok, ktoré prispievajú k zdraviu mozgu.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz