Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Cesnaková tráva = zdravá celoročná náhrada cesnaku

rss

Cesnaková tráva je skvelá korenina s jemnou cesnakovou chuťou a vôňou. Dokáže plnohodnotne nahradiť cesnak pri príprave teplých aj studených jedál. Zberá sa celoročne, a k jej pestovaniu nepotrebujete žiadnu záhradu — je to črepníková rastlina.

Ako pestovať cesnakovú trávu

Cesnaková tráva nie je mrazuvzdorná, takže v slovenských podmienkach sa pestuje v interiéri pri bežnej bytovej teplote. Alternatívou je pestovanie vonku vo voľnej pôde počas leta, s vykopaním a prenesením rastliny v kvetináči do svetlej bezmrazej miestnosti ešte pred príchodom mrazov. V dobrých podmienkach dorastie cesnaková tráva až do výšky 40 cm. Vzhľadovo pripomína u nás známejšiu pažítku, je však omnoho dekoratívnejšia.

Vhodným obdobím na výsadbu je jar (marec, apríl, máj) alebo jeseň (september, október, november). Predpestované sadenice alebo semienka predávajú niektoré záhradkárske kamenné predajne aj e-shopy. Výsev semienok môžete v lete spraviť priamo v záhrade na záhon, alebo celoročne v interiéri do kvetináča s dobrým záhradníckym substrátom. Cesnaková tráva obľubuje slnečné stanovisko, poradí si ale aj s polotieňom (napr. na vnútornej parapete okna bytu).

Dobre zakorenené rastlinky môžete hnojiť tzv. plným hnojivom ktoré postupne dodáva živiny do pôdy (kúpite v obchode pre záhradkárov), neskôr aj tekutým hnojivom do pôdy (pozor na dodržiavanie návodu). Základná zásada však znie — NEPREHNOJOVAŤ, menej je viac. Každú jar presaďte cesnakovú trávu do črepníka s čerstvou, výživnou zeminou. Nezabudnite na pravidelnú zálievku, v lete bohatšiu, v zime samozrejme obmedzenú podľa potreby. Zberať listy môžete celoročne, nezabudnite však pár listov :) ponechať rastline.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz