Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Korenie od A po Z alebo kde použiť aké korenie?

rss

Koreninami sa nazývajú čerstvé alebo sušené časti rastlín používané na zlepšenie chuti, vône, farby, či vzhľadu jedál. V minulosti mali koreniny ako šafran, vanilka, muškátový orech a iné cenu zlata. Tí, čo s nimi obchodovali, boli bohatí a vážení ľudia. Taktiež existuje mnoho príbehov, povier, príbehov o láske, historiek, ktoré rozprávajú o týchto rastlinách a ich liečivých účinkoch.

Aníz

Možno ho použiť k zjemneniu a zvýrazneniu chuti širokej škály pokrmov, ako napríklad: chleba, pečiva, waflí, cukroviniek, ale aj mäsových pokrmov. Príjemne dochucuje aj kompóty. Ako prísada sa tiež často používa do liekov a na prípravu nápojov.

Bazalka

Veľmi sa využíva najmä v kuchyni mnohých stredozemných štátov, zvlášť v Taliansku. Keďže jej aróma sa varením ničí, do jedla sa pridáva až tesne pred servírovaním, ideálne čerstvá. Korenia sa ňou najmä paradajkové omáčky, šaláty, karbonátky, cestoviny, ryža, zeleninové jedlá, tvaroh, divina a ryby. Používa sa aj do paštét, na kačicu a hodí sa aj do jedál z vajec.

Cesnak

Patrí medzi najpopulárnejšie koreniny na svete už odpradávna. Jeho chuť je výrazná, dráždivá, prekrýva ostatné pochutiny. Používa sa ošúpaný a pokrájaný alebo rozotrený, prípadne sušený. Je obľúbenou prísadou do šalátov a omáčok. Nezaobídeme sa bez neho ani pri príprave baranieho mäsa, údenín, majonéz, polievok a ďalších jedál.

Čierne korenie

Má jemne ostrú aromatickú chuť. Vôňa je najsilnejšia, keď je čerstvo pomletý. Patrí medzi najpoužívanejšie korenia na svete. Využíva sa takmer všade – na jedlá z mäsa, do polievok, šalátov či omáčok.

Estragón

Je to základné korenie zelenej francúzskej kuchyne. Často sa používa na aromatizovanie vínnych aebo ovocných octov, bylinkových masiel, do zálievok, k ochuteniu hydiny, pečeného a duseného mäsa, do omáčok, majonéz, pri nakladaní zeleniny, do šalátov, marinád, polievok a k jemným zeleninám. Pokrmom dodáva pikantne trpkú chuť.

Fenikel

Najčastejšie sa používa do cesta na chlieb, sladké pečivo a múčniky. Výborne chutí aj v rybích polievkach, omáčkach, likéroch a v nakladanej červenej repe.

Horčica žltá

Používa sa pri nakladaní húb a zeleniny, ale aj na prípravu marinády a veľmi zdravých klíčkov. Mletá sa používa na prípravu hovädzieho a bravčového mäsa, rozličných druhov diviny a pri príprave studených a teplých štiav.

Chren

Ostrá vôňa a štipľavá chuť čerstvo nastrúhaného chrenu vynikne najmä pri mastnom varenom mäse a údeninách. Pridáva sa i k pečenému a varenému mäsu, rybám a studeným misám. Jeho chuť sa môže zjemniť nastrúhaným jablkom.

Klinčeky

Intenzívna, aromatická sladká chuť dobre vynikne vo varenom víne alebo punči. V menšom množstve sa využíva aj pri špeciálnej úprave rýb, do omáčok, kečupu, údenín, likérov, omáčok, kečupu, kompótov a cukroviniek.

Levanduľa

Používa sa v malých množstvách na korenenie pečeného mäsa, rybích pokrmov a šalátov so zeleninou. Dochucujú sa ňou aj zaváraniny. Má horko- aromatickú vôňu. Vo Francúzsku ju pridávajú do bylinkového masla.

Majorán

Pikantná, jemne pálivá a trochu horká chuť sa používa vo všetkých európskych kuchyniach. Korení sa ním dusené mäso, mleté mäso, hydina, ryby, guláš, paštéty, údeniny. Nezlepšuje len chuť, ale aj trávenie.

Nové korenie

Používa sa do polievok, prívarkov, gulášov, omáčok, na marinovanie rýb a diviny, ale aj na nakladanie zeleniny a húb.

Oregano

Toto korenie priaznivo pôsobí na tráviacu a dýchaciu sústavu. Neodmysliteľný je v talianskej kuchyni, najmä pri príprave pizze. Používa sa aj do cestovín, polievok, omáčok a jedál z paradajok.

Paprika

Paprikové korenie sa vyrába v niekoľkých stupňoch kvality odlišujúcich sa nielen farbou, ale aj ostrosťou- je to lahôdková, sladká, gulášová a palivá paprika. Zjemňujú a zlepšujú sa ňou všetky druhy mäsových, rybích a hydinových jedál. Výborne sa hodí aj do šalátov a je neodmysliteľnou súčasťou všetkých druhov gulášov.

Rozmarín

Aromatická eukalyptus pripomínajúca jemne horkastá chuť výborne dochutí najmä dusené mäso, pečené ryby, ale aj zeleninu. Keďže je veľmi aromatický, dávkuje sa opatrne. Znáša aj dlhé varenie

Sezam

Používa sa na výrobu dresingov, sušienok. Možno ním posypať pečivo, pridať ho do šalátov alebo do trojobalu, pripraviť sushi.

Šalvia

Ako korenie je veľmi aromatická. Používa sa na dochutenie polievok, ale mäsa- baraniny, jahňaciny, bravčoviny, pečienky, rezňov, šunky, pečene. Hodí sa aj k zelenine, predovšetkým k paradajkám a strukovinám, šalátom a na prípravu bylinkových omáčok a zálievok.

Tymián

Jedlám dáva príjemný „južný“ nádych. Tučné jedlá robí stráviteľnejšími. Znáša aj dlhé varenie. Sušený korení silnejšie, ako čerstvý. Hodí sa k jedlám zo zeleniny, vajec, húb. Jeho aróma zlepší aj chuť polievok, nákypov, rýb, hydiny, králika a jahňaciny.

Vanilka

Jej sladká chuť sa využíva predovšetkým do sladkého pečiva, pudingov a samozrejme, vyrába sa z nej vanilkový cukor :).

Zázvor

Používa sa mletý alebo sušený koreň v kúskoch, prípadne sušený koreň čerstvo nastrúhaný. U nás nemá v kuchyni veľké uplatnenie, oveľa viac sa používa v ázijskej. Pridáva sa do pečiva, sladkastých likérov a používa sa na prípravu liečivého čaju pri žalúdočnej neuróze. V ázijskej kuchyni ho používajú aj pri varení a pečení mäsa, prípravu ryže a omáčok.

TIP: Nakupujte bylinky a koreniny priamo od ich pestovateľov tu.

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz