Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Čerešne pre zdravie

rss

Sú sladké, zdravé a liečivé — tohtoročnú čerešňovú sezónu si určite nenechajte ujsť, čerešne dokážu pre vaše zdravie skutočné zázraky. A najlepšie chutia z vlastnej záhrady.

Prečo sú čerešne také zdravé?

Čerešne obsahujú vitamíny B, C a E. Mimoriadne cenný je však ich obsah minerálnych látok: najmä vápnik (až 13 mg na 100 g čerešní), železo, horčík, zinok, fosfor alebo veľmi dôležitý jód. Popri vysokom obsahu vody v nich nájdete až štrnásť percent sacharidov, necelé percento rastlinných bielkovín, asi dve percentá vlákniny a pol percenta zdravých rastlinných tukov. Je skvelé, že práve čerešne patria medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom (GI). Veľkou výhodou tiež je, že ich zberáme (na rozdiel od importovaných tropických plodov) v štádiu ich skutočnej zrelosti, čo zvyšuje ich nutričnú hodnotu.

  • TIP: Pri konzumácii čerešní nepite žiadne tekutiny, predídete tým spusteniu neželaného procesu kvasenia. Najlepšie sú samozrejme dokonale zrelé a čerstvé čerešne, práve odtrhnuté zo stromu.

Pozitívne účinky čerešní na zdravie

Obsah jódu je dobrou správou pre vašu štítnu žľazu. Vápnik prospieva kostiam a zubom. Pravidelná konzumácia čerešní pomáha pri boji s nadváhou, pri detoxikácii organizmu, podporuje imunitu a liečbu infekcií, prospieva pri tráviacich problémoch. Šťavnaté čerešne osviežia a povzbudia celý organizmus. Známe sú aj antibiotické a antiseptické účinky konzumácie čerešní. Čerešne chránia pred ochoreniami kardiovaskulárneho systému, pomáhajú hojiť rany a zlepšovať pleť. Zvlášť cenná je ich schopnosť prečisťovať ľadviny a pečeň. Sú močopudné, prečisťujú močové cesty a pomáhajú odviesť prebytočnú vodu. Zlepšujú trávenie aj vyprázdňovanie a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Zvažujete výsadbu vlastnej čerešne?

Skvelý nápad — doprajte svojej rodine každoročnú úrodu čerešní v BIO kvalite. Hotový čerešňový stromček kúpite približne v cenovom rozpätí 10 až 20 eur. Uprednostnite klasické stromčeky s korunkou pred predraženými “stĺpovitými” čerešňami. Skvelým tipom je napríklad samoopelivá čerešňa Sunburst, ktorá má najvhodnejšie obdobie k výsadbe od konca marca do mája, zrelé plody budete oberať každoročne v júni. Potrebuje kyprú, dobre prevzdušnenú, ľahko výhrevnú pôdu a slnečné stanovisko. Najviac potrebujeme doplniť vitamíny po skončení zimného obdobia. Preto popremýšľajte aj nad skorými odrodami čerešní, ktoré prinášajú úrodu už v máji (tzv. májovky). Pri nákupe viacerých čerešní sa poraďte s predajcom o ich kombinácii tak, aby sa navzájom čo najefektívnejšie opeľovali.

Tešíme sa na vaše otázky a názory v komentároch pod článkom, alebo na Facebooku :)

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz