Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako správne sadiť (siať) mrkvu

rss

Mrkva je typická zelenina pestovaná v tzv. druhej trati. Skoré odrody (karotky) sú určené pre skorú jarnú výsadbu – majú krátke vegetačné obdobie a sú ideálne na konzumáciu v surovom stave. Poloskoré a neskoré odrody mrkvy prinášajú bohatšie výnosy a sú vhodné na uskladnenie alebo iné spracovanie.

Kedy vysiať mrkvu

- skorá mrkva sa najčastejšie seje v marci a apríli – prípadne sa však môže siať ako následná plodina po zelenine z prvej trate (viac info o výsadbe zeleniny podľa tratí v článku Stratégia výsadby zeleniny) až do júna,

neskorá mrkva sa seje najmä v apríli a máji – pri nákupe osiva si vždy prečítajte informácie o vhodnom termíne výsevu uvedené na obale.

Ako pripraviť pôdu

Mrkva nemá rada kyslé pôdy (kyslú pôdu však môžete už na jeseň upraviť vápením). Pri dodržiavaní vyššie spomínanej stratégie výsadby zeleniny väčšinou nie je zvlášť potrebné pôdu priamo pred výsevom mrkvy hnojiť. Ak predsa, zvykne sa použiť superfosfát (30 g/m2) plus draselná soľ (30 g/m2) a liadok vápenatý (10 g/m2 pred výsevom, ďalších 10 g po vzídení rastliniek a ešte 10 g po vyjednotení rastliniek). Hnojivo vždy zapracujte do pôdy, napríklad motykou.

 

 

Ako vysiať mrkvu

Vzhľadom k nepatrnej veľkosti mrkvových semienok ich záhradkári občas zamiešajú v miske s trochou vlhkého piesku a vysievajú aj s pieskom. Mrkvové osivo možno tiež kúpiť vo forme výsevných pásikov z vodorozpustnej fólie. Pri troche pozornosti sa samozrejme dajú ručne siať aj čisté voľné semienka mrkvy. Seje sa na prekyprenej pôde zbavenej buriny do riadkov vzdialených od seba 20 cm, do ryhy hlbokej 2 cm. Po výseve treba ryhy zasypať a ušliapať alebo inak utlačiť. Mrkva schádza pomerne pomaly (cca 10 až 14 dní), preto sa oplatí označiť si riadky paličkami alebo iným spôsobom.

Starostlivosť o mrkvu

Keď majú rastlinky už 4 lístky, je čas ich vyjednotiť – kým skoré odrody jednotíme na cca 4 cm, neskoré odrody až na vzdialenosť rastlín cca 9 cm. Je dobré s tým počítať už pri výseve, aby ste nemuseli pri vyjednotení odstrániť príliš veľa rastliniek. Následne si mrkva vyžaduje pravidelné kyprenie pôdy a odstraňovanie buriny, pravidelnú zálievku a prípadne prihnojenie. Asi po troch mesiacov možno podporiť lepšiu úrodu prebierkou mrkvy – premysleným zberom niektorých mrkiev ponecháte viac priestoru na rast tých zvyšných.

Zber mrkvy

Veľmi orientačne možno uviesť ako termín zberu skorej mrkvy júl, ako termín zberu neskorej mrkvy prelom októbra a novembra (v každom prípade pred príchodom mrazov!). Mrkva sa zberá vybratím riadku pomocou rýľa. Vňať možno jednoducho „odkrútiť“ a mrkvu vytriediť – nepoškodené korene možno uskladniť, poškodené čo najskôr skonzumovať alebo spracovať.

 

TIP: Užitočné rady do záhrady môžete nájsť v sekcii "záhrada" v našom magazíne. :)

http://www.poctivepotraviny.sk/magazin/poradna/zahrada

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz