Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako prirodzene posilniť kosti

rss

Či už ste vo veku dospievania, dospelosti, alebo sa tešíte z vyššieho veku, posilniť kosti potrebuje každý. V poslednom období sa často v spoločnosti skloňujú slovné spojenia hustota kostí, rednutie kostí, ako aj diagnóza osteoporóza. Ak sa chcete týmto problémom s kosťami vyvarovať, mali by ste pamätať na niektoré potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať. Ktoré to sú?

Jedzte veľa ovocia a zeleniny

Iste ste to už neraz počuli, keď ste boli deťmi, ale opäť vám to pripomenieme – jedzte veľa ovocia a zeleniny a budete veľkí a silní. Toto často hovorievali naše mamy a mali pravdu. Ovocie a zelenina sú najlepšími zdrojmi vitamínu C, ktorý stimuluje produkciu buniek tvoriacich kosti a zároveň tieto bunky chráni pred poškodením. Mnohé zahraničné štúdie potvrdzujú, že pridaním zeleniny do stravy sa zvyšuje aj hustota minerálov v kostiach.

Pridajte do svojej stravy cibuľu, kel, brokolicu, špenát

Pokiaľ chcete podporiť zdravie svojich kostí, nezabúdajte pridať medzi vaše pravidelné jedlá cibuľu, kel, brokolicu a špenát. Cibuľa pridaná do každodennej stravy vám  zaručí znížené riziko zlomenín. Kel, brokolica a špenát zase obsahujú vitamín K, ktorý kosti spevňuje.

Banány ako zdroj draslíka pre zdravé kosti

Banány bohaté na draslík a magnézium sú esenciálnym ovocím pre zdravie a silu kostí. Draslík sa o kosti stará predovšetkým tým, že má schopnosť neutralizovať metabolické kyseliny, ktoré poškodzujú kosti. Zároveň je draslík kľúčovým v boji proti vylučovaniu vápnika z tela.

Vzdajte alebo aspoň obmedzte alkohol a kofeín

Alkohol a kofeín podporujú vylučovanie vápnika z tela, čo vôbec nie je to, čo potrebujú vaše kosti. Skúste teda dennú konzumáciu alkoholu a kofeínu obmedziť a nahradiť ich radšej bylinkovým čajom alebo kombuchou.

Pite mlieko a jedzte mliečne výrobky

Mlieko je skvelým zdrojom vápnika, ktorý, ako sme už spomínali, je kľúčovým prvkom pri budovaní silnejších a zdravších kostí. Odporúčame vám najmä mlieko od farmárov, kozie či kravské- vyberte si to, ktoré vám chutí a doprajte si aspoň pohár takéhoto poctivého mlieka denne. Pri každodennom stravovaní nezabúdajte ani na mliečne výrobky, ako sú syry a biele jogurty.

Nezabúdajte na pohyb

Pravidelný pohyb alebo cvičenie sú tiež prostriedkom na to, ako si vybudovať silnejšie kosti. Začnite chodiť z práce pešo, namiesto mestskej dopravy, hrajte tenis, basketbal, volejbal alebo skúste beh či cvičenie v telocvični.

Kosti potrebujú aj vitamín D

Vitamín D pracuje ruka v ruke s vápnikom a podporuje zdravie kostí. Skvelým zdrojom vitamínu je slnko a jeho slnečné lúče, preto šup-šup do záhradky obrať dozreté ovocie, či postarať sa o pôdu pred jeseňou a nachytať ešte pár slnečných lúčov do zásoby.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz