Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Ako naučiť deti zdravo jesť

rss

Zamýšľate sa nad tým, ako naučiť svoje deti jesť zdravo? Ako ich prirodzene viesť k zdravým stravovacím návykom? Na nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať pár rád a tipov.

Vytvárajte zdravé návyky

Na to, aby si dieťa osvojilo zdravé stravovacie návyky, mali by ste s nimi začať už vo veľmi skorom veku. Skúste na to využiť svoju fantáziu, aby ste dieťa pri jedení inšpirovali a vytvorilo si tak zdravý vzťah k jedlu.

Dovoľte deťom pomáhať v kuchyni

Najlepšou cestou na to, aby vaše dieťa milovalo zdravé jedlo je zapojiť ho do varenia zdravého jedla. Nechajte svoje dieťa pomôcť vám vybrať zdravé recepty a následne ich spolu s vami uvariť. Menšie deti môžu pomôcť s miešaním a sypaním, staršie môžu vážiť, používať strúhadlá, pretláčadlá, či mixér.

Nakupujte s deťmi

Spoločnými nákupmi s deťmi máte jedinečnú príležitosť ukázať im priamo v regáloch, či na pulte, čo je zdravé a čo nie. Choďte s deťmi najmä na trhy, kde si budú môcť pozrieť ovocie, zeleninu, mäso, vajcia priamo od farmárov, producentov. Deti sa aj takýmto spôsobom naučia, čo dozrieva v akom období a aký je rozdiel v chutiach. Taktiež miestni predavači, ktorí častokrát na takýchto trhoch predávajú svoju vlastnú produkciu, môžu vám a vašim deťom poskytnúť veľa užitočných informácii.

Jedzte spolu s deťmi

V dnešnej uponáhľanej dobe plnej telefónov, notebookov a tabletov, sa pokúste nájsť si čas a aspoň raz za deň všetku elektroniku odložte, usaďte sa k stolu a spolu s deťmi sa najedzte. Nielenže budete deťom príkladom v zdravom stravovaní, ale iste sa zlepší aj váš vzájomný vzťah.

Nenúťte deti

Nenúťte deti jesť niečo, čo im nechutí a ani nepoužívajte obľúbené jedlo ako odmenu. Oba tieto spôsoby totiž stavajú jedlo do negatívneho svetla. Namiesto toho nechajte deti, aby skúsili nové jedlá vtedy, keď chcú. Rovnako dôležité je pre deti aj jedlo ovoňať, či dotýkať sa ho, bez toho, aby ho napokon zjedli. Dovoľte im to. Výskumy hovoria, že dieťa potrebuje vidieť nové jedlo až 20-30- krát pre tým, ako ho akceptuje a zje.

Navštívte miestneho farmára

Najlepšou cestou, ako naučiť deti odkiaľ pochádza jedlo, je zaviesť ich priamo k zdroju. Ak nemáte vlastnú záhradku, vyhľadajte si miestneho farmára a navštívte ho so svojimi deťmi. Mnoho lokálnych farmárov, pestovateľov ponúka možnosť nazbierať si plody zo sadov aj vlastnými rukami.

Varte a servírujte jedlo farebne

Viacerí odborníci na výživu sa zhodujú, že polovica taniera by mala byť pri jedle zaplnená ovocím a zeleninou. Povzbuďte svoje deti, aby vám pri servírovaní jedla pomohli a naaranžovali práve túto časť taniera. Pripravte im k tomu zeleninu a ovocie rôznych farieb. Tak sa jedlo stane pre deti zaujímavejším a s radosťou zjedia celý tanier.

Veríme, že vás naše tipy inšpirujú a vaše deti sa stanú milovníkmi zdravého jedla.

 

Zdroj obrázkov: foodnetwork.com

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz