Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

zdravé vz. nezdravé

rss

 

Sladké alebo slané dobroty patria do našich takmer každodenných jedálničkov.  Napriek tomu, že vieme, že sú nezdravé, neodoprieme si ich.  Pre veľa ľudí tvoria hlavnú časť ich dennej stravy, čo by nemali.

Sušienky

Keď nás zastihne hlad, veľakrát siahneme po sušienkach, keksíkoch alebo sladkom pečive. Dodá nám rýchlo energiu a potlačí prvotný hlad. Nemali by sme však zabúdať, že tieto dobroty obsahujú veľa škrobu a cukru, čo prispieva k ukladaniu kíl na naše telo.  Ak si doprajeme z týchto dobrôt, nemali by sme zabúdať na pohyb a spaľovanie získaných kalórii. Ak máme málo pohybu, môžeme ich nahradiť figovými alebo cereálnymi tyčinkami. Vhodné na vyjedanie sú aj reďkovky, ktoré zrýchľujú tráviaci proces a podporujú tvorbu žlče.

Pivo

Napriek vitamínom, ktoré pivo obsahuje, 3 pivá denne obsahujú až 500 kalórii.  Pivo pred jedlom, ako aperitív spôsobí, že sme hladnejší a na tanier si toho naložíme viacej. 

Ako náhradu piva môžeme využiť čierne pivo, ktoré je plné rôznych živín a antioxidantov. S množstvom to ale nepreháňajme, jedno pivo nášmu apetítu úplne postačí.

Hranolky a chipsy

Aj vy poznáte ten pocit, že si otvoríte balíček chipsov a nedokážete sa od neho odtrhnúť až kým nie je prázdny? Napriek tomu, že si uvedomujete ako sa to všetko "lepí" na vaše boky a brucho? Ako náhradu môžete využiť solené, čerstvo spravené pukance. Nie sú najzdravšie, ale kaloricky sú na tom ďaleko lepšie ako hranolky a chipsy. Ešte zdravšou náhradou chipsov je nakrájaná paprika. Nielen že je zdravá, ale je prieborníkom v spaľovaní tukov.

Čokoládová tyčinka

Ako sme už písali v niekoľkých článkoch, čokoláda je zdravá. Treba si však dávať pozor na to, akú čokoládu jeme. Tyčinky s mliečnou čokoládou nahraďme čokoládou s vysokým obsahom kakaa (minimálne 70%) a čokoláda bude pre naše telo prospešná. 

Mrazená pizza

Kto by neuprednostnil jednoduchú prípravu mrazenej pizze kúpenej v obchode pred prípravou kvalitnej pizze priamo doma? Skúste sa ale zamyslieť, čo je pre vaše telo vhodnejšie, pokiaľ si už pizzu nemôžete odpustiť.  Mrazená pizza obsahuje obrovské množstvá sacharidov, kalórii a tukov.  Doma viete čo do pizze dávate, a môžete si vyvaľkať tenké chrumkavé cesto, na ktoré dáte samé zdravé jedlo.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz