Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zeler a jeho výnimočnosť

rss

Pre niektorých ľudí je zeler považovaný za lahôdku, iní ho nemôžu ani cítiť kvôli jeho silnej a prenikavej aróme. Je veľmi pravdepodobné, že aj ten najväčší odporca zeleru po prečítaní tohto článku zmení názor na tento druh zeleniny, pretože sa dozvie, na čo všetko je zeler užitočný.

Už egyptskí faraóni vedeli, že zeler je zvyšuje potenciu. Okrem toho starí Rimania používali zelerovú vňať nielen na zdobenie smútočných vencov, ale aj ako silné afrodiziakum.

Zeler obsahuje okrem vitamínov skupiny A, B, C, a E aj draslík, horčík, chróm, sodík, železo a podobne. Komplex vitamínov B stimuluje metabolizmus sacharidov a dodáva bunkám v našom organizme energiu. Súčasne vyživuje nervy a mozog a odstraňuje prejavy nedostatku vitamínov skupiny B, ktorými sú nervozita, podráždenosť a aj depresívne stavy. Okrem toho obsahuje aj rôzne éterické oleje, ktoré mu dodávajú jeho nezameniteľnú arómu, ale aj množstvo liečivých účinkov. Zeler pôsobí antibakteriálne, antimykoticky, dezinfikuje tráviaci trakt, a tiež zabíja infekciu v obličkách a močových cestách. Dokonca ho môžeme označiť za prírodné antibiotikum.

Zeler pomáha aj pri liečbe bolesti kĺbov, znižuje krvný tlak a pôsobí ako prevencia pred žalúdočnými vredmi. Je to ideálna zbraň v boji proti nachladnutiu. Zelerové silice rozpúšťajú hlien a zabíjajú mikroorganizmy a pomáhajú liečiť plesne v ústach, žalúdku a v črevách. V prípade, ak si doprajete zelerovú šťavu, dodáte vášmu telu množstvo vitamínov, čím posilníte jeho obranyschopnosť. Zelerová šťava sa odporúča piť 2-krát denne 1dl po dobu 7 dní.

Listy zo zeleru sú zásobárňou veľmi cenných látok. Môžeme v nich nájsť desať rôznych aminokyselín, tiež vitamín C a vitamíny skupiny B. Sú veľmi vhodné pri problémoch s močovými kameňmi, pretože sú silne močopudné. Aj pri zápale močového mechúra sa odporúča konzumácia zeleru. Hneď ako pocítite svrbenie alebo pálenie pri močení, zeler by sa mal stať vašim najlepším kamarátom. Je jedno, či budete jesť buľvu, alebo stopku, je dôležité konzumovať predovšetkým veľa malých porcií počas celého dňa.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz