Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zbavte sa škodcov v záhrade organickým spôsobom bez pesticídov

rss

Pre tých, ktorých každoročným problémom bol (či ešte stále je) rovnaký škodca v ich zeleninovej, či ovocnej záhradke, sa môže zdať nemožným zbaviť sa škodcov organickým spôsobom. To platí najmä vtedy, ak proti škodcom vyskúšali naozaj všetko od lacnejších pesticídov po tie najdrahšie. Avšak častokrát najjednoduchšou odpoveďou na problém je sila prírody- niekedy stačí nájsť k škodcovi jeho prirodzeného nepriateľa, inokedy rastliny, ktoré škodce odpudzujú či rastliny, ktoré pritiahnu škodcov na seba a nie na pestované plodiny alebo domáce organické oleje a spreje na kontrolu škodcov. Určite sú to oveľa lepšie spôsoby ako používať chemické pesticídy, ktoré neškodia len škodcom, ale aj rastlinke, prostrediu a samozrejme, v neposlednom rade spotrebiteľom, pre ktorých je zelenina a ovocie určené.

Prirodzení predátori k škodcom

Pri použití prirodzených predátorov na zbavenie sa škodcov v záhrade musíte rátať s tým, že hoci sa nejakého hmyzu vo svojej záhradke zbavíte, nejaký iný hmyz, či zvieratká do nej prilákate.

Tak napríklad, ak máte problém s húsenicami, ktoré požierajú vašu kapustu, perfektný spôsob ako sa ich zbaviť je prilákať do záhrady vtáky. Ako to spraviť? Ideálne je postaviť priamo do stredu kapustného poľa malý „stolček“, na ktorý budete sypať suché slnečnicové semienka. Ako na ne vtáky budú chodiť, nebude im trvať dlho a objavia tučné šťavnaté húsenice na vašich kapustách a pojedia aj tie.

Podobný spôsob sa dá využiť aj ak pestujete kapustu v skleníku. Vtedy tam stačí vpustiť sliepky, ktoré tiež rady požierajú húsenice a je to! Už len dať pozor a ustriehnuť, aby to tam sliepky všetko nerozhrabali :).

Rastliny odpudzujúce škodce

Hoci bežní záhradkári veľmi túto metódu nevyužívajú, býva pri boji so škodcami veľmi účinná. Škodcov v záhrade sa organickým spôsobom môžete zbaviť aj vysadením rastlín, ktoré ich odpudzujú, ktorým sa prirodzene v prostredí vyhýbajú.

Veľmi častým problémom záhradkárov sú vošky škodiace paradajkám. Ak sa ich chcete zbaviť, stačí, ak v okolí pestovaných paradajok, či medzi nimi nasadíte mätu alebo pažítku. Týmto rastlinám sa vošky pre ich arómu vyhýbajú. Ak chcete účinok ešte zvýšiť, tak občas mätové, či pažítkové listy nalomte, aby ste ich vôňu ešte znásobili.

Rastliny priťahujúce škodce na seba

Rastliny priťahujúce škodce na seba sa označujú aj ako „obetné“ rastliny. V podstate sú to rastliny, ktoré sú pravým opakom rastlín odpudzujúcich škodcov, pretože tieto ich na seba priťahujú viac ako tie, ktoré pestujete a chcete z nich mať úžitok. Takéto rastliny by ste taktiež mali pestovať v tesnej blízkosti škodcami napadnutých rastlín. Keď sa táto „obetná“ rastlina zamorí škodcami, je vhodné vytrhnúť ju a škodce na nej pozabíjať.

Organické oleje a spreje

Ďalším spôsobom, ako sa organicky zbaviť škodcov v záhrade, sú oleje a spreje. Existuje celá škála aróm, ktoré škodce vo všeobecnosti nemajú radi. Fantastickým príkladom je cesnak. Je to antifugálny, antibakteriálny a všeobecne použiteľný insekticíd, ktorý je účinný proti voškám, strapkám, moliciam, mravcom, húseniciam, ale aj proti srnkám a jeleňom.

Jednoduchý recept na sprej s cesnakom je použiť jednu čajovú lyžičku cesnakového oleja (rozotrený cesnak zmiešate s olejom) na 120 ml vody a 60 ml alkoholu. Pri používaní cesnakového spreju však nezabúdajte na to, že môže odpudzovať aj hmyz, ktorý je pre záhradu potrebný.

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz