Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Zázračné tofu — zdravá pochúťka z Ázie

rss

Tofu sa vyrába vyzrážaním sójového mlieka, teda v podstate sa dá označiť ako sójový syr. Napriek tomu že v Ázii je tofu štandardnou súčasťou bežného jedálnička, väčšina Slovákov zrejme tofu ešte nikdy neochutnala. A to je škoda, pretože tofu je skvelým základom mnohých jedál. A má aj svoje pozitívne zdravotné účinky.

Tofu a zdravie

Tofu je predovšetkým výborným zdrojom minerálnych látok (vápnik, horčík, železo, mangán, meď, fosfor...). Obsahuje tiež vitamíny (vitamín E, vitamíny skupiny B), množstvo výborne stráviteľných bielkovín, fytoestrogény, ale aj rastlinné tuky a sacharidy.

Pozitívne zdravotné účinky tofu:

  1.  Pomáha činnosti kardiovaskulárneho systému.
  2.  Je súčasťou prevencie voči osteoporóze.
  3.  Znižuje hladinu “zlého” cholesterolu v krvi.
  4.  Pôsobí preventívne proti celému radu civilizačných ochorení.

Ako sa s tofu zoznámiť?

Existuje viac druhov tofu — tvrdé tofu (do jedál ako náhrada mäsa), mäkké tofu (do pomazánok, omáčok, polievok...), klasické “čisté” tofu aj dochutené tofu. Na prvý pohľad čisté tofu pôsobí ako nepríliš vábna :) kocka syra prakticky bez chuti. Neznepokojujte sa :) pretože tak to má byť — tofu doslova nasáva chuť a vôňu pridanej suroviny, takže v rukách kreatívneho kuchára môže mať tisíc variant s odlišnou chuťou i vôňou. Okrem toho nájdete v obchodoch aj hotové výrobky z tofu — od nátierok cez údené tofu až po tofu karbonátky.

TIP: Spravte si na zoznámenie :) jednoduchú tofu pomazánku s mrkvou a pár ďalšími zdravými ingredienciami:

  1.  Nastrúhajte nadrobno do misky 1 veľkú alebo 2 menšie mrkvy.
  2.  Pridajte do misky 100 g tofu natural, 1 lyžicu olivového oleja, 1 rozmáganý strúčik cesnaku, všetko dôkladne rozotrite a rozmiešajte.
  3.  Pridajte štipku soli, štipku mletej papriky, trocha citrónovej šťavy, sezamové semienka (bežne ich majú v obchodoch) a zamiešajte.
  4.  Podávajte na plátkoch celozrnného chlebíka a vyzdobte štipkou nadrobno sekanej petržlenovej vňate.

Dobrú chuť :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz