Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Za príjemnou vianočnou arómou

rss

Už o pár dní tu máme najkrajšie sviatky v roku, ktoré sa budeme snažiť prežiť v kruhu tých najbližších. Hoci to možno ešte v mnohých domácnostiach predvianočne nevyzerá, no verím, že sa už pripravujete a nasávate predvianočnú atmosféru navôkol a máte nachystané prekvapenia pre svojich blízkych.  Aby ste si tú pravú vianočnú atmosféru navodili vo svojich príbytkoch, potrebujete k tomu zvoliť len tie správne vianočné vône, ktoré neodmysliteľné patria k týmto krásnym a pokojným sviatkom.

Vanilka

Práve vanilka jednoznačne patrí  do najpoužívanejších prísad vianočného pečiva. Najaromatickejšie sú vianočné struky, ktoré sú dlhé približne 20 cm. Po rozkrojení sa z nich vyškrabáva sladká a voňavá dužina. Vanilka patrí medzi najdrahšie korenia, preto ako lacnejšiu náhradu môžete do vianočného pečiva použiť vanilkový cukor alebo tekutú vanilkovú esenciu.

Vôňa vanilky je vôňou domova a pôsobí uvoľňujúco.

Škorica

Vedeli by ste si predstaviť vianočné sviatky bez škorice? My určite nie. Škorica sa už veľmi dlhú dobu používa pri poruchách trávenia, kvôli jej antibakteriálnym účinkom. Škoricové trubičky môžete použiť aj na skrášlenie svojich príbytkov alebo tiež do vianočného pečiva či vareného vína alebo vianočného punču.

Citrusy

Citrusové plody sú bohaté na vitamíny, ale aj arómy, ktoré dodajú vášmu príbytku pocit čistoty. Stačí, ak citrón alebo pomaranč pokrájate na tenké krúžky a miestnosť bude voňať do sýtosti alebo si môžete krúžky z citrusov vysušiť a použiť aj ako vianočnú dekoráciu napríklad na stromček.

Klinčeky, Kardamón, Koriander, Aníz

Ich vôňa je nezameniteľná pri pečení medovníkov alebo vianočného pečiva. Tiež ich môžete použiť aj pri príprave slaných pokrmov alebo na prevoňanie vášho domova.

Badián

Nazývaný aj ako hviezdicový aníz. Má veľmi príjemnú korenistú a sladkastú chuť. Je aromatickejší ako aníz. Využíva sa napríklad pri výrobe likérov alebo aj pri pečení alebo varení vína.

Muškátový oriešok

V prípade, keď je čerstvo podrvený, sa považuje za vhodnú vianočnú koreninu.

Zázvor

Používajú ho najmä britskí pekári. Zázvor dodá pečivu jemnú ostrosť, preto ho treba dávkovať opatrne. Môžete ho pridať do punčov, ale aj pečiva.

Pri koreninách vám odporúčame dodržiavať ešte nasledujúce zásady:

- Ak korenie kupujete, uprednostnite celé plody.

- V prípade, ak koreniny chcete použiť, tak ich pomeľte až tesne pred ich použitím.

- Koreniny skladujte v dobre uzavretých nádobách a na tmavom a chladnom mieste, aby nestrácali svoju kvalitu. 

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz