Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Vyskúšajte menej známu zeleninu pak choi

rss

Pak choi, bok choy, čínska kapusta - to sú názvy pre túto zeleninu pochádzajúcu z Číny. Pak choi sa však dá celoročne a veľmi jednoducho dopestovať aj u nás. Používa sa najmä v ázijskej kuchyni. Okrem skvelej chuti (niečo medzi kapustou, kelom a špenátom) a chrumkavosti dodáva jedlám aj mnoho cenných látok. 

Čo je to pak choi

Pak choi je druh čínskej kapusty vytvárajúci listové ružice na krátkych masívnych svetlozelených až bielych stonkách. Jej zelené listy majú často bohaté vrúbkovanie. Sú chrumkavé a najchutnejšie čerstvé. 

Prečo jesť pak choi

Pak choi obsahuje veľa vitamínov, ako sú vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, betakarotén, antioxidanty. Z minerálov sú v ňom obsiahnuté draslík, vápnik, železo a horčík. Má protisklerotické a protirakovinové účinky. Napomáha pri čistení organizmu, pomáha tráveniu. Keďže obsahuje aj veľmi málo kalórii (na 100g 13 kalórií), je vhodná pri chudnutí.

Pestovanie pak choi

Malé guľaté žlto-hnedé semienka pak choi sa vysievajú od apríla do augusta. Počas pretrvávajúcich ranných mrazov sa odporúča výsev do skleníka, neskôr priamy. Hĺbka výsevu by mala byť okolo 1cm. Ideálnou teplotou na klíčenie pak choi je 15-22 stupňov. Rastlinky klíčia okolo 10-15 dní. Rastlina potrebuje na rast spon 25x30cm. Pôda by mala byť ľahšia a dobre priepustná s pH 5,5 až 6,5. Pak choi by ste nemali pestovať na stanovištiach, kde bol predtým pestovaný akýkoľvek druh kapustovitých rastlín. Naopak, rastline sa dobre darí v pôdach po uhorkách.

Zber pak choi

Pak choi sa môže zbierať v ktoromkoľvek štádiu vývoja, od mladých rastlín až po listy dospelej rastliny. Listy mladých rastlín sa dajú odstrihávať už 3 týždne po výseve 2,5cm nad zemou, aby ešte mohli dorásť. Dospelé rastliny zbierame, keď ružice dosiahnu hmotnosť cca 500-800g.

Použitie pak choi v studenej kuchyni

Pak choi sa dá využiť v najrôznejších kuchynských úpravách. Najzdravšie je konzumovať ho v surovom stave, kedy si zachováva najviac cenných látok. Surové listy možno pridať do zeleninových šalátov, či smoothies. Pak choi sa dá takto kombinovať aj s melónom, avokádom, či octovou alebo citrónovou zálievkou. Výživovú hodnotu tejto čínskej kapusty možno podporiť aj mliečnym kvasení za vzniku kimchi.

Použitie pak choi v teplej kuchyni

Pri tepelnom spracovaní listy často pôsobia zvädnutým dojmom. Pred použitím ich teda odporúčame na niekoľko minút vložiť do misky s vriacou vodou a následne ponoriť na minútu do ľadovej vody a osušiť. Tak môžeme pak choi ďalej použiť pri zapekaní, grilovaní, dusení, smažení ale aj pri príprave polievok. Výborná je kombinácia tejto zeleniny s cesnakom a zázvorom.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz