Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Tipy a triky (nielen) pre zber jahôd

rss

Po roku je tu opäť čas zberu jahôd. Či už sa zberáte na samozber alebo budete jahody zberať len vo svojej záhrade, či v lese, prečítajte si, kedy a ako je najlepšie ich zbierať, ako sa o ne starať počas dozrievania a ako ich po zbere spracovať.

Starostlivosť o jahody počas dozrievania a zberu

Jahodová sezóna trvá len tri až štyri týždne, takže je dôležité vystihnúť ten správny čas zberu, aby ste žiadnu z nich nestratili. Počas kvitnutia trvajúceho cca 18 až 30 dní by ste pôdu okolo rastliniek nemali okopávať, len ručne vytrhávať burinu, prípadne hlinu zľahka prekypriť. Počas dozrievania plodov sa tiež vyhnite hnojeniu a v žiadnom prípade nepoužívajte žiadne chemické prípravky. Odporúčame pod nedozreté plody prestrieť netkanú textíliu alebo slamu, aby plody pri styku so zemou nezačali hniť.

Tipy a triky pre zber jahôd

  • Jahody sa najlepšie zberajú zrána, hneď po tom, ako uschne ranná rosa.
  • Dajte si pozor, aby ste vyzbierali všetky zrelé plody, v opačnom prípade by si na nich mohli pochutnať mravce, či slimáky.
  • Zrelé červené jahodové plody zbierajte do košíkov, či nádob, nie do plastových vreciek. Vyhnete sa tak zapareniu plodu a jeho znehodnoteniu.
  • Správne sa jahody zbierajú tak, že jednou rukou zachytíte listy a odokryjete plod. Druhou rukou odtrhnete opatrne jahodu tak, aby ste spolu s ňou neodtrhli aj zelený nezrelý plod.
  • Pri zbere buďte opatrní, aby ste jahody nepopučili, pretože tak ľahšie podliehajú hnilobe.
  • Od mája do augusta môžete zbierať aj listy jahôd, najmä tých lesných. Obsahujú veľké množstvo trieslovín, éterických olejov, vitamínu C, alkaloidov a tak ich možno využiť pri liečbe vysokého krvného tlaku, gynekologických ochorení, dny a zápalových ochorení kĺbov, obličkových kameňov, zápalov žalúdočnej a črevnej sliznice.

Spracovanie jahôd

Z jahôd si môžete uvariť vynikajúci jahodový džem, spraviť si kompót, zmraziť ich alebo ich zjesť :). Ak sa rozhodnete pre zmrazovanie, odporúčame vám zmrazovať jahody v malých množstvách. Ak vám to dovolí mraznička, po umytí a očistení jahody rozložte na plechu a dajte ich zamraziť. (Ak by vám to rozmer mrazničky nedovoľoval, môžete jednotlivé jahody naukladať do kociek na zmrazovanie ľadu.) Po prvotnom zmrazení ich premiestnite do vrecúšok a vráťte do mrazničky. Vyhnete sa tak rozmrazovaniu veľkého množstva jahôd naraz a navyše budú jahody po rozmrazení krajšie vyzerať.

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz