Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Škodia mikrovlnky nášmu zdraviu?

rss

 

Naše stravovanie sa čoraz častejšie obmedzuje na reštaurácie, fast foody alebo donášku jedla. Nestrácame čas prípravou domácej stravy. Objednanie si jedla z reštaurácie nám šetrí veľa času. Veď je to také jednoduché. Stačí zavolať, a za chvíľku vám pri dome zazvoní poslíček s jedlom. V prípade potreby hodíme jedlo do mikrovlnky a máme "normálne jedlo".

Objavenie mikrovlnky

Mikrovlnné žiarenie bolo pôvodne využívané ako zdroj žiarenia pre radary.  Pri tomto využívaní sa náhodne zistilo, že jedlo v jeho blízkosti obsahujúce vodu sa ohrialo. 

Žiarenie, ako zdroj tepla, si dal v roku 1946 patentovať Percy Spencer. V Európe sa mikrovlnky v domácnostiach začali využívať až po roku 1980. 

Mikrovlnky boli využívané počas invázie do Ruska. Predstavovali rýchly spôsob prípravy jedla v masovom merítku.  Spojenci po vojne objavili správy o nemeckom lekárskom výskume, ktoré boli spolu s funkčnými mikrovlnkami odvezené do Ameriky a uschované ako "tajné". Niekoľko mikrovlniek sa podarilo ukoristiť aj rusom. Spravili výskumy na základe ktorých boli mikrovlnky v Rusku zákonom zakázané a vydali medzinárodné varovanie o zdravotnom riziku a ohrození biologického prostredia mikrovlnami a obdobným vysokofrekvenčným elektronickým zariadením.

Ako sa jedlo zohrieva?

Elektromagnetické žiarenie na frekvencii 2 450 MHz zasahuje a rozkmitáva vhodne elektricky nabité látky. V jedle to je voda, v ktorej molekulách na jednom konci prevláda záporný, a na druhom kladný elektrický  náboj.  Takto zasiahnutá molekula sa začne otáčať striedavo na jednu a druhú stranu. Rozkmitané molekuly vody do seba narážajú, trú sa a uvoľňujú energiu, ktorá sa mení na teplo. 

Žiarenie však pôsobí aj na okolité molekuly, ktoré svojim pôsobením deformuje alebo roztrhá (tzv. štrukturálna izometria).

Žiarenie z mikrovlniek

V dnešných modeloch mikrovlnných rúr dvierka dostatočne postačujú na odtienenie žiarenia, aby sa nedostávalo do izby. Žiarenie je však aj dnu v mikrovlnkách, kde mení molekulárnu štruktúru vody na fyziologicky škodlivú.  V tele nám potom nemôžu rásť zdravé bunky. 

Prečo sú mikrovlnky nevhodné na ohriatie kojeneckej fľaše?

Nebezpečenstvo pri zohrievaní kojeneckých fliaš je vysoké. Mikrovlny ohrievajú len potraviny, a preto kojenecká fľaša môže byť príjemná na dotyk, no mlieko v nej vriace. 

Nebezpečenstvo hrozí aj tvorbou pary v uzavretej fľaške, kde môže spôsobiť výbuch.

Ohrevom môže dôjsť aj k strate niektorých vitamínov v kojeneckom mlieku, v ohriatom materskom mlieku sú znížené jeho ochranné látky. 

Experimenty v mikrovlnkách

Vo Švajčiarsku experimentovali na ôsmych ľuďoch. Postupne niekoľko dní po sebe im podávali rôznu stravu. Najskôr dostali čerstvé mlieko priamo z chovu, potom toto isté mlieko prevarili, dali pasterizované mlieko  a na koniec pasterizované mlieko ohriate v mikrovlnke.  Zeleninu testovali podobne. Najskôr čerstvá zelenina od farmára, potom túto zeleninu uvarili.  Testovaným dali mrazenú zeleninu a nakoniec mrazenú zeleninu ohriali v mikrovlnke. V rovnakých intervaloch po jedle odobrali testovaným krv a skúmali jej zloženie. Po požití potravín ohriatych v mikrovlnke boli zistené zmeny v krvi. Znížili sa hodnoty hemoglobínu (červené krvné farbivo - viaže na seba kyslík), zmenil sa dobrý aj zlý cholesterol. Na krátku dobu sa drasticky znížila hodnota lymfocitov (biele krvinky).

Pre a Proti

Všetko má svoje pre a proti. Prinášame Vám preto niekoľko výhod a nevýhod mikrovlnných rúr:

+ Ohrev je bezpečný. Energia z mikrovĺn sa premení na mechanickú energiu a tá na tepelnú. Energia sa v plnom rozsahu spotrebuje a nevytvára žiadne vedľajšie účinky. Nemení štruktúru látky na atómovej úrovni.  

+ Ohrev je ekonomický. Mikrovlny odovzdávajú svoju energiu len jedlu, nie nádobe. Tá mení svoju teplotu len absorbovaním teploty z jedla. 

+ Ohrev je rýchly. Vďaka nevznikajúcej strate pri ohreve nádob, ohrievania len presne určeného množstva jedla a na teplotu určenú priamo na konzumáciu je čas ohrevu krátky. 

- Pojem žiarenie v nás evokuje súvislosti s radioaktívnym žiarením negatívne asociácie. tieto dve žiarenia však nemajú spolu nič spoločné. Ich škodlivosť alebo neškodlivosť však nie je dokázaná. 

- Žiarenie pri spustení mikrovlnky s otvorenými dvierkami. Mikrovlnky sú vybavené vypínačmi, ktoré spustia ohrev až v momente, kedy sú dvierka zatvorené a nemôže dôjsť k úniku mikrovĺn. 

- Žiarenie mení potravu a ostáva v nej. Žiarenie len rozkmitáva vodu.  Magnetické pole jej štruktúru nemení a neostáva v potrave. 

- Rozpad aminokyselín a vitamínov. Rozpad nastáva v dôsledku rýchleho ohrevu jedla. Je to problém všetkých druhov tepelnej úpravy potravín, najmä pečenie pri vysokej teplote a grilovanie na uhlí, čím sa priamo vytvárajú voľné radikály. 

 

Mikrovlnka je dnes súčasťou skoro každej domácnosti, a bez nej si svoj život už snáď ani nevieme predstaviť.  Aj sami vedci si protirečia, či je používanie mikrovlniek zdraviu škodlivé alebo nie. 

Výrobcovia mikrovlniek trvajú na tom, že potrava tepelne upravená v mirovlnke neobsahuje "významne zvýšený podiel" radiolytických prvkov ako kury, pečivo alebo iné tradične varené jedlo. 

V Amerike doteraz nebola ani jedna štúdia o účinku mikrovlnami ohriateho jedla na ľudský organizmus. Všetky štúdie sa zaoberajú len otázkou, čo sa stane ak nedoliehajú dvierka...

Kúpa a využívanie mikrovlnky je na rozhodnutí spotrebiteľa. Niektoré krajiny síce nezakázali predaj mikrovlniek, ale zakázali ich reklamu. 

 

 

 

Fotogaléria

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz