Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Recept na domáci jablčný ocot

rss

Pravý nepasterizovaný jablčný ocot je považovaný za tekuté zlato. Tento univerzálny ocot sa môže pochváliť nekonečným zoznamom možností využitia. Pomáha pri zažívaní, stabilizuje hladinu cukru a dokonca sa dá využiť aj ako vlasové či pleťové tonikum. Pre skutočne zdravý a 100% produkt je najlepšie si ho vyrobiť doma. Zaberie to iba pár minút času.

Vďaka pasterizácii a filtrácii býva jablčný ocot zo supermarketu väčšinou čistý a priezračný. Hoci takýto ocot vyzerá dobre, je zbavený toho, vďaka čomu je taký známy – prospešných baktérií a enzýmov. Domáca verzia octu, ktorej recept vám dnes popisujeme, by mala byť kalná a obsahovať drobné čiastočky a vlákna. Okrem toho sa na jeho povrchu môže objaviť aj biela pena, ktorú ale stačí jemne pozberať.

Pozor si musíte dávať iba na pleseň. Ak sa nejaká objaví, ocot už nekonzumujte a okamžite vyhoďte. Ocot ochránite pred plesnutím tak, že nádoby budú pred prípravou poriadne vyčistené a jablká budete uchovávať pod vodou.

Ako teda tento domáci zázrak pripraviť? Potrebujeme:

  • sklenenú nádobu
  • pokrájané jablká, šupky z jabĺk (dostatočné množstvo na naplnenie nádoby)
  • cukor
  • prevarená voda
  • plátenná utierka alebo filter na kávu

Postup:

1. Poháre naplňte jablkami takmer až po vrch.

2. Do studenej prevarenej vody pridajte cukor. Množstvo cukru závisí na vás, ideálne je však zhruba jedna polievková lyžica cukru na šálku vody. Takejto tekutiny budete potrebovať toľko, aby zaliala celú sklenenú nádobu naplnenú jablkami. Do tekutiny môžete takisto pridať trošku jablčného octu z obchodu. Urýchli sa tým proces kultivácie. Nie je to však nutné. Takisto je na vás, aký cukor použijete. Vybrať si môžete obyčajný biely alebo napríklad hnedý trstinový. Aký je medzi nimi rozdiel sa dočítate v našom článku o cukre.

3. Jablká zalejte cukrovou vodou. Mali by byť zaliate celé. Na vrch jabĺk teda môžete skúsiť položiť nejakú doštičku, ktorá ich zaťaží a všetky  budú ponorené.

4. Nádobu prikryte plátennou utierkou, filtrom na kávu alebo inou tenkou látkou. Uložte ju na miesto s izbovou teplotou, ale mimo priameho slnečného svetla. Nádobu teda môžete nechať aj na kuchynskej linke.

5. Tri až štyri týždne nechajte odpočívať. V teplých mesiacoch počas leta je fermentačný proces rýchlejší, v zime zase pomalší.

6. Ocot každých pár dní kontrolujte. Dajte pozor, aby boli jablká ponorené a overte si, či sa netvorí pleseň. Keď sa v nádobe vytvorí tmavá kalná látka, môžete kvapalinu zliať. Zvyšky jabĺk skompostujte a kvapalinu vráťte späť do nádoby.

7. Zliatu kvapalinu v nádobe prikryte pokrievkou. Opäť nechajte kvasiť 2 – 4 týždne. Každý deň jemne nádobou potraste, aby sa zmes premiešala. Postupne začnite tekutinu ochutnávať, až kým nedosiahne takú kyslosť, akú chcete.

8. Keď ste s chuťou octu spokojný, prelejte ho do fľašky a začnite používať. Domáci jablčný ocot možno skladovať pri izbovej teplote. Bude však aj naďalej kvasiť a ešte viac skyslie. Ak sa tomu chcete vyhnúť, skladujte ho v chladničke.

Domáci jablčný ocot môžete používať presne tak, ako ten kúpený. 

 

Zdroj fotografie: naturallivingideas.com

Komentáre

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz